RECEPT IZ STARIH DOBRIH VREMENA: Seoski hljeb sa hrskavom koricom

Praktična žena
RECEPT IZ STARIH DOBRIH VREMENA: Seoski hljeb sa hrskavom koricom
.

Ništa kao domaći hljeb, zar ne? 

Donosimo vam recept za hljeb sa najhrskavijom koricom. 

Sastojci: 

300 ml tople vode, 1 kesica suhog kvasca, pola kašičice soli, pola kašičice šećera, 700 g brašna, 4 kašike ulja.

Priprema:

U posudu sipajte vodu, šećer, kvasac i nekoliko kašika brašna. Promiješajte i ostavite da se kvasac aktivira. Sipajte polovinu brašna, dodajte ulje, so i aktivirani kvasac i dobro promiješajte. Postepeno dodajte preostalo brašno i kada postane teško za miješanje, počnite sa mešenjem. Postoji razlika od brašna do brašna i možda će biti potrebno da dodate malo više ili da vam bude previše brašna od naznačene količine u receptu - zato se dodajte postepeno.

Mijesite tijesto dok ne prestane da se lijepi po rukama . Ostavite ga da dobro naraste i kada ga izvadite, podijelite ga na 2 dijela. Oblikujte hljebove. Nauljite pleh i stavite u njega papir za pečenje, pa stavite hljebove. Ostavite ih da ponovo narastu, pospite ih brašnom i napravite nekoliko razreza odozgo, da se dobro ispeku.

Pecite ih u zagrIjanoj rerni na 160 stepeni, a u uglu rerne stavite posudu sa vodom, koja će isparavati i na taj način će kora hlJeba biti hrskavija. Pecite dok hljeb ne porumeni. Nemojte umotavati krpom hljeb nakon vađenja iz rerne, jer će korica omekšati i izgubiti hrskavost.

(Novi.ba/ bonapeti.rs) 
 

 

Novo