Njemački vicekancelar tvrdi da su ključni trgovinski pregovori SAD-a i EU propali

Svijet
Njemački vicekancelar tvrdi da su ključni trgovinski pregovori SAD-a i EU propali
Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel rekao je kako sporazum o slobodnoj trgovini između Europe i SAD-a, poznat kao TTIP, nije uspio, no kako zapravo to nitko još nije priznao, prenosi Independent. Otkrio je kako u 14 rundi pregovora dvije strane nisu uspjele postići suglasnost ni o jednom od 27 predloženih poglavlja sporazuma.

Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel rekao je kako sporazum o slobodnoj trgovini između Evrope i SAD-a, poznat kao TTIP, nije uspio, no kako zapravo to niko još nije priznao, prenosi Independent.

Otkrio je kako u 14 rundi pregovora dvije strane nisu uspjele postići saglasnost ni o jednom od 27 predloženih poglavlja sporazuma.

Posljednji, 14. krug pregovora, održao se u Bruxellesu u julu i to je bio treći pokušaj dogovora u zadnjih šest mjeseci. Nakon tih pregovora bilo je jasno da postoje problemi,a niz evropskih lidera izrazio je zabrinutost jer SAD nije spreman prihvatiti promjene u predloženom sporazumu.

Gabriel je rekao da sada, prema njegovom mišljenju ‘pregovori sa Sjedinjenim Državama zapravo nisu uspjeli, iako to niko zapravo ne želi priznati.’

Spomenuo je i kako je CETA, gospodarski i trgovinski sporazum između Evrope i Kanade pravedniji za sve strane, od onoga što se nudi u TTIP-u.

Ne propustite