Neobične promjene koje se dešavaju tokom trudnoće

Mame i bebe
Neobične promjene koje se dešavaju tokom trudnoće
Trudnoća je prekrasna stvar – na kraju krajeva, stvarate novo biće i novi život. No s druge strane, u trudnoći se ženskom tijelu dogode neke lude stvari na koje vas nitko nije upozorio… U nastavku donosimo 12 najluđih stvari koje se dogode ženskom tijelu u trudnoći!

Trudnoća je prekrasna stvar – na kraju krajeva, stvarate novo biće i novi život. No s druge strane, u trudnoći se ženskom tijelu dogode neke lude stvari na koje vas nitko nije upozorio… U nastavku donosimo 12 najluđih stvari koje se dogode ženskom tijelu u trudnoći!

MOŽE VAM SE POJAVITI MLIJEKO I PRIJE PORODA
Poznato kao rana laktacija, ovo se može dogoditi tijekom posljednjeg mjeseca ili tjedna trudnoće – onda kada je tijelo stvarno spremno za dolazak djeteta.

MOŽE VAM SE POVEĆATI BROJ STOPALA
Ovo se događa iz dva razloga: tijelo zadržava više vode tijekom trudnoće, a maternica stvara pritisak na vene kako se širi – što znači da je smanjen protok krvi do ekstremiteta. Ne brinite se, većina žena se nakon poroda vrati svojoj uobičajenoj veličini cipela.

VAŠA KOŽA MOŽE PROMIJENITI BOJU
Kod fenomena zvanog hiperpigmentacija, trudnice stvaraju više melanina nego inače, zbog čega se na koži mogu pojaviti diskoloracije – obično na području čela i obraza. Ovo je samo još jedan od razloga zašto je važno nositi kremu sa zaštitnim faktorom.

GUBITE KONTROLU NAD MJEHUROM
Osim činjenice da morate stalno ići na WC, moguće je i da kihnete ili zakašljete – i da vam malo pobjegne. Ups!

DESNI VAM ČEŠĆE KRVARE
Povećan protok krvi i hormonalne promjene mogu utjecati na oticanje desni, zbog čega su osjetljiviji i često krvare. Također se češće može javljati i krv iz nosa.

STALNO VAM SE “DIŽE ŽELUDAC”
Svi imamo mišiće na samom vrhu želuca koji sprječavaju dizanje želučane kiseline. Nažalost, tijekom trudnoće, zbog hormona se ti isti mišići opuštaju – zbog čega vam se stalno podriguje. Savjet: nemojte jesti nekoliko sati prije spavanja i držite glavu na povišenom dok spavate.

KOSA POSTAJE GUŠĆA
E pa, ovo je ugodno iznenađenje. Zahvaljujući svim hormonima u tijelu, kosa će vam biti najljepša ikad tijekom trudnoće. Ali nemojte se veseliti prerano: nakon što rodite, sav višak će otpasti.

MOŽETE DOBITI NEOBIČNU VERTIKALNU LINIJU PREKO TRUDNIČKOG TRBUHA
Tri od četiri trudnice dobiju onu tamnu vertikalnu crtu uzduž trbuha. Razlog su isključivo trudnički hormoni, a linija se jače nazire kod žena tamnije kože, a nakon poroda gotovo u potpunosti izblijedi.

VAŠA OSJETILA JAČAJU
Nismo sigurni je li ovo dobro ili loše, ali tijekom trudnoće istančava se njuh i okus. Sve će vam imati bolji i intenzivniji okus, ali ćete jednako tako i biti puno osjetljiviji na neugodne mirise…

KOŽA ĆE VAS JAKO SVRBJETI
U kasnijem stadiju trudnoće može se javljati nekontrolirani svrbež kože. Ovo se događa zbog kombinacije jako suhe kože (opet zbog hormona!) i zato što beba raste pa vam se koža jako rasteže.

GLAS VAM SE MOŽE PROMIJENITI
Kako se u tijelu mijenja razina estrogena i proestrogena, tako se vaše glasnice šire – zbog čega možete zvučati kao dječak koji prolazi kroz pubertet…

KOŽA VAM SJAJI
Istina je, stvarno postoji “trudnički sjaj” i razlog tome je povećan protok krvi. Bez obzira na sve vaše mučnine i krvarenje desni te čudne linije po trbuhu, znajte da će vam koža izgledati savršeno!

Ne propustite