Davno prije, igračke su bile luksuz: Sa čime smo se nekada igrali (FOTO)

Nostalgija
Davno prije, igračke su bile luksuz: Sa čime smo se nekada igrali (FOTO)
Ono najvredinije u čovjeku je dijete ...

Kako su se zabavljala djeca koja su danas odrasli ljudi. Zaboravili smo na drvene konjiće za ljuljanje, a kolica za bebe danas djeluju potpuno arhaično.

Ono najvredinije u čovjeku je dijete, a njega u sebi se lako odričemo. Valjda zato svakom posjetiocu koji pogleda izložbu igračaka u beogradskom Muzeju nauke i tehnike zaigra srce, jer ga, makar nakratko, vrati u doba prvih životnih godina.

Interesantno je vidjeti čime su se igrala nekadašnja djeca, danas nečije bake i djede, kao i njihovi preci. Igračke su se mijenjale zajedno sa tehnologijom i običajima koji su bili dio tadašnje svakodnevice.

Danas je drveni konjić za ljuljanje potpuno zaboravljen, baš kao što je nekada bio obavezan dio svake dječije sobe. Istina, igračke su bile privilegija dobrostojećeg sloja, a odvajkada je bilo mnogo onih kojima su bile nepristupačne.

igraa3

Kolica namijenjena novorođenoj djeci ponosni roditelji guraju odavno, a predratni i poslijeratni modeli bili su luksuzni, ali dizajnirani na sasvim drugačiji način, koji nam sada izgleda blago arhaično.

igraa2

Luksuzne igračke su imala djeca najviših slojeva stanovništva. To su, na primjer, bile replike određenih kućnih naprava koje su u minijaturi pravili industrijalci. Tako je minijaturna peć na drva u stvari prvobitno bila prototip jedne velike radionice koja je izrađivala prave peći, a ovo je bio reklamni uzorak koji je kasnije završio u igraonici nekog djeteta. 

Izvor: novosti.rs

Ne propustite