Mario Vukasović za Novi.ba: Strategija razvoja KS-a bez strategije i razvoja

Bosna i Hercegovina
Mario Vukasović za Novi.ba: Strategija razvoja KS-a bez strategije i razvoja
Za današnju sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo Vlada KS-a je na dnevni red stavila Zakon o naučnoistraživačkoj djelatnosti, koji sadrži jedan, naprvu, čudan i manje smislen, član nekog zakona.

Za današnju sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo Vlada KS-a je na dnevni red stavila Zakon o naučnoistraživačkoj djelatnosti, koji sadrži jedan, naprvu, čudan i manje smislen član.

Naime, u pomenutom prijedlogu zakona se našao član koji definira budžetske izdatke za finansiranje naučnoistraživačke djelatnosti u iznosu do 2%.

Trenutna budžetska izdvajanja za ove namjene u KS-u iznose 0,75% budžeta ili oko 5 miliona KM na godišnjem nivou, što je ekvivalentno oko 0,15% GDP-a KS-a. Takve brojke drastično odstupaju od evropskog prosjeka koji iznosi 2,01% GDP-a godišnje.

Mario Vukasović, zastupnik u Skupštini KS-a ukazao je na problematičnost takve definicije količine sredstava koji će se izdvojiti za naučnu djelatnost, jer se prema njegovom mišljenju time ostavlja prostor da se ne planiraju nikakvi izdaci za ovu namjenu na godišnjem nivou.

"U Zakonu o naučnoistraživačkoj djelatnosti koji je danas pred nama, Vlada je ugradila član zakona koji kaže da se za nauku u Kantonu Sarajevu ne mora izdvojiti ni jedna marka. Svi smo očekivali da ćemo novim zakonom dodatno unaprijediti položaj nauke i naučnog rada a ne gurnuti je totalno u ponor. Očito je da ova Vlada KS na nauku gledate kao na izdatak i trošak a ne kao na investiciju za budućnost.", izjavio je Vukasović na skupštinskom zasjedanju.

U toku javne rasprave zastupnici iz opozicionog DF-a priložili su sedam amandmana na ovaj zakon. Između ostalog, priložen je i amandman kojim bi izdvajanje za nauku u Kantonu Sarajevo iznosilo najmanje 2% budžeta kantona. Ovaj amandman je skupštinska većina odbila sa razlogom da je budžet za ovu godinu već planiran.

"Jednakom procedurom uložili još jedan amandman kojim bi se predviđeno finansiranje odnosilo tek od iduće godine i taj amandman je bahato odbijen pod izgovorom da je procedura podnošenja bila pogrešna. Pa kako je moguće da nam prihvate 3 amandmana koja smo podnijeli po istoj proceduri, a da sada procedura odjednom ne valja? Kako nam je uposlenik ministarstva onda potpisao ovaj primjerak da je amandman uredno zaprimljen?", rekao je Vukasović Novi.ba

"Bezidejnost i dezorijentisanost ove Vlade KS najbolje oslikava prijedlog Strategije razvoja Kantona koju smo imali priliku vidjeti prije nekoliko sjednica. Još uvijek nije kasno, stoga apelujem na Vladu KS da promijeni ovaj član zakona. Minimum ispod kojeg klub Demokratske fronte neće ići jeste da član izmijenite i stavite da se za nauku u Kantonu Sarajevo mora izdvojiti najmanje 1% budžeta i to bez postavljanja gornjeg limita. Temelj svakog napretka i pokazatelj podrške jeste finansiranje, a namjere Vlade se najbolje ogledaju upravo u budžetskom planiranju.", dodao je za kraj Vukasović.

Ne propustite