Berko Zečević za Novi.ba: Krivičnom prijavom protiv mene žele srušiti sva moja vještačenja u Hagu

Bosna i Hercegovina
Berko Zečević za Novi.ba: Krivičnom prijavom protiv mene žele srušiti sva moja vještačenja u Hagu
Milorad Ivošević, advokat generala Novaka Đukića podnio je u petak krivičnu prijavu u Tužilaštvu BiH protiv sudskog vještaka Berka Zečevića zbog lažnog svjedočenja u procesu "Tuzlanska kapija".

Milorad Ivošević, advokat generala Novaka Đukića podnio je u petak krivičnu prijavu u Tužilaštvu BiH protiv sudskog vještaka Berka Zečevića zbog lažnog svjedočenja u procesu "Tuzlanska kapija".

Podsjetimo, u masakru na "Tuzlanskoj kapiji" je na 20 godina dugu zatvorsku kaznu osuđen Novak Đukić, penzionisani general Vojske Republike Srpske, koji je trenutno u bijegu. Osuđujuća presuda izrečena mu je isključivo na osnovu izjave vještaka Tužilaštva u tom postupku, Berka Zečevića.

Tim povodom razgovarali smo sa redovnim profesorom Mašinskog fakulteta Sarajevo i vještakom Haškog suda i Suda BiH prof. dr. Berko Zečević.

Novi.ba: Odbrana penzionisanog generala Đukića je podnijela krivičnu prijavu protiv vas da ste falsifikovali elemente analize, a navode temelje na rekonstrukciji događaja na vojnotehničkom poligonu u Nikincima. Kako komentarišete te navode?

Zečević: Odbrana je imala pravo i iskoristila ga dva puta da kontraanalize Vojnotehničkog instituta u Beogradu iznese tokom suđenja. Ja sam iznio dvije analize, oni su iznijeli dvije analize i sve je uzeto u obzir, te je donijeta presuda. Oni su propustili svoju priliku da ove sadašnje navode u odgovarajuće vrijeme iznesu, a upitni su. Ako se pogledaju dostupni eksperimentalni podaci djelovanja projektila 130mm i istraživanja koje je JNA vršila prije rata, te standarda i tablica gađanja tog oružja, kojih ima svaka vojska koja je u svom naoružanju imala 130mm top i taj projektil, djelovanje projektila na Kapiji uopšte nije upitno. Na osnovu pronađenih fragmenata u okruženju, a i na osnovu izvađenih fragmenata iz tijela žrtava može se ustanoviti i ustanovljen je projektil. Također, pogledajte dostupne karte gađanja i vidjećete jasno naznačene ciljeve koji se gađani u Tuzli. Iz njih se jasno vidi da je lokalitet kapije jedan od ciljeva na maksimalnom dometu. Oni već dugo pokušavaju osporiti moja vještačenja. Prvi put su angažovali moju kolegicu Zoricu Subotić, koja je inače vještačila za odbranu Mladića i Karadžića, a drugi put moj kolega iz PRETIS-a koji je u Nikincima proglasio moju analizu nevjerodostojnom. Kasnije su dovedena i pet strana eksperta da sve elemente analize pobiju. Što ovo nisu radili tokom suđenja? Ovo se sve ustvari radi da bi se u pitanje doveo moj integritet kao naučnika i vještaka, a preko toga i da se dovede u pitanje validnost svih mojih vještačenja u Hagu u svim drugim predmetima.

Novi.ba: Mislite li da će ova prijava ipak imati uticaja na presudu Đukiću?

Zečević: Đukić je otpisan, znate, i svi to znaju. Oni su ga otpisali i koriste njega i ovaj slučaj samo da bi mene diskreditovali, a da su stvarno htjeli tom čovjeku pomoći otkrili bi ime artiljerijskog komandanta koji je naredio gađanje. Njegovo se ime skriva, a zbog čega to ne znam. Možda je sad neko ime u OSBiH, policiji, politici ili gdje već.

Novi.ba: Zamjera vam se što niste došli na tu rekonstrukciju u Nikincima...

Zečević: Vidite, oni su mene pozvali u Nikince da im vršim planiranje cijele rekonstrukcije. Ja sam pristao na to, ali sam zamolio da se ispitivanje odgodi zbog mojih obaveza oko sindikata Univerziteta u Sarajevu. Na to su pristali, pa su me prevarili i sada navode da nisam htio doći. U vrijeme dok sam ja kao predsjednik sindikata vodio petnaestodnevni štrajk na Univerzitetu, oni su izveli ispitivanje bez mog znanja. Mislim, smiješno je da su 10 minuta nakon što su izvršili ispitivanje u Nikincima bez analize već dali izjave da su opovrgnuli da je Đukić kriv.

Novi.ba: Kako komentarišete da ekspertni tim odbrane spori ubojito dejstvo projektila 130mm i upadni ugao koji iznosite u vašoj analizi, dva ključna elementa?

Zečević: Ako pogledate tablice gađanja oružja, 27 metara je ubojiti radijus projektila koji je pogodio kapiju. To je otprilike površina pola fudbalskog terena. Uđite na google maps i pogledajte samo površinu trga pred kapijom. Lako se da ustanoviti da je to oko površine pola igrališta, pa prema tome nema smisla govoriti da nije mogao dejstvovati na tom prostoru. Što se tiče upadnog ugla, uhvatili su se bezvezne stvari, a sve na osnovu slike koja je slikana tokom uviđaja sa prvog ili drugog sprata obližnje zgrade kapije, gdje je vidljiv drugačiji položaj automobila koji je stajao kod kapije. Vjerovatno tokom pretresa događaja je pomjeren automobil. Međutim, to pomjeranje ne igra ulogu kod procjene upadnog ugla. 50 cm ili 75 cm od zida neće uticati na procjenu upadnog ugla i eventualna odstupanja će biti u okvirima procjene upadnog ugla koji sam dao u svojoj analizi. Ta zona kapije gađana je tokom tog dana već nekoliko puta. Na zgradu Kapije je pala jedna granata sa strane i srušila zid. To pokazuje da su  gađali tu lokaciju i da to nije samo jedna granata koja je pala.

Ne propustite