Novi Grad: Razrednica obezbjedila svim đacima novac za ekskurziju

Praktična žena
Novi Grad: Razrednica obezbjedila svim đacima novac za ekskurziju
NOVI GRAD- Alena Longić(31), nastavnica engleskog jezika u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Donjim Agićima, kod Novog Grada založila se kod donatora da pomogne da njen cijeli razred koji ima 15 maturanata ode na ekskurziju besplatno.

Novi Grad: Razrednica obezbjedila svim đacima novac za ekskurziju 

NOVI GRAD- Alena Longić(31), nastavnica engleskog jezika u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Donjim Agićima, kod Novog Grada založila se kod donatora da pomogne da njen cijeli razred koji ima 15 maturanata ode na ekskurziju besplatno. Za jedno od najboljih odjeljenja postratne BiH škola je odlučila da ove godine organizuje matursko putovanje, putovanje u Neum. Većina djece nije nikada bila na moru niti igdje drugo, osim u Banja Luci na izletu koji su im ranije organizovali.

"Bez obzira na to što gotovo svi roditelji djece u mom razredu nakon rata nemaju posao već žive od zemljoradnje i poljoprivrede, ja poznajem njihovu odgovornost i domaćinsku kulturu, tako da znam da bi oni našli način da uplate ekskurzije"-kazala je Lonićeva za medije. Međutim, bilo je potrebno 3000 maraka za 15 đaka. Nastavnica se obratila porodici u Njemačkoj koja je koristila moć društvenih mreža. Ljudi su uplaćivali koliko su željeli, po 10, 20 eura..a u cijelu akciju se ulkjučila i domaća zadruga "Agrojapra", domaća pilana "Livno-tehna", te knjigovodstveni ured "Ninić". U početku je akcija pokrenuta da bi se smanjili troškovi, ali je otišla mnogo dalje i pokrila sve izdatke. Ova škola je 1979/1980 imala 1.297 đaka, a trenutno samo 140. U školi nikad nije bilo međunacionalnog nerazumijevanja. Među 48 zaposlenih, sedam je Bošnjaka, a 38% učenika je bošnjačke nacionalnosti. Zbog sve manjeg broja djece, smanjuje se interes prosvjetnih radnika iz Srbije i Crne Gore da dođu tu raditi kao što je prije bio slučaj. Razrednica kaže da se nakon osam godina rada sa đacima povezala s njima i postali su im kao porodica.

Ne propustite