Refluks kiseline

Priručnik bolesti
Refluks kiseline
Žgaravica ili osjećaj pečenja iza prsne kosti, osnovni je simptom povrata želučane kiseline. Stanje koje nastaje zbog ovoga jeste gastroezofagealna refluksna bolest ili skraćeno GERB.

Šta je ŽGARAVICA?

Žgaravica ili osjećaj pečenja iza prsne kosti je osnovni simptom povrata želučane kiseline.

Uzork bolesti

Ova bolest je posljedica slabosti mišića, donjeg ezofagealnog sfinktera (DES). Naime, DES okružuje u obliku prstena donji dio jednjaka. Kod gutanja DES se otvara i na taj način omogućava ulaz hrane u želudac. DES mora biti zatvoren kako se kiselina iz želuca ne bi vraćala u jednjak, jer ćete u suprotnom osjećati pečenje.

Koji su SIMPTOMI?

Sigurno užvate u jelu, ali ne i u onome što se desi nakon toga. Ponekad je bol tako jaka da se ljudi uplaše da su doživjeli infarkt. Oba stanja izazivaju bolove u prsima i razvija se u roku od sat vremena nakon jela.

LIJEČENJE

Ako imate dvije ili više epizoda žgaravice, trebali biste se obratiti doktoru, jer će vas uputiti na pregled sondom koja se kroz usta uvuče u želudac kako bi se utvrdio stepen oštećenja sluznice jednjaka zbog povrata kiseline. Isto tako vam može propisati lijekove koji blokiraju lučenje kiseline kako bi se upala smirila i ublažili simptomi.

Ne propustite