Povećana koncentracija masnoće u krvi

Priručnik bolesti
Povećana koncentracija masnoće u krvi
Hiperlipidemija je uzrokovana viškom lipida u krvi i važan je faktor rizika za nastanak ateroskleroze, ali isto tako i bolesti srca. Hiperlipidemija može biti uzrokovana genetskim faktorima, kao kod nekih nasljednih bolesti, ili sekundarnim faktorima kod stečene hiperlipidemije. Oblici lipida u krvi su holesterol, trigliceridi i lipoproteini, koji su molekule masti i kolesterola vezane na proteine.

Uzroki bolesti

Hiperlipidemija je uzrokovana viškom lipida u krvi i važan je faktor rizika za nastanak ateroskleroze, ali isto tako i bolesti srca. Hiperlipidemija može biti uzrokovana genetskim faktorima, kao kod nekih nasljednih bolesti, ili sekundarnim faktorima kod stečene hiperlipidemije. Oblici lipida u krvi su holesterol, trigliceridi i lipoproteini, koji su molekule masti i kolesterola vezane na proteine.

LIJEČENJE

Promjena ishrane je prvi korak u liječenju. Kod osoba koje imaju preveliku tjelesnu težinu, preporučuje se smanjenje težine do idealne tjelesne težine. Smanjenje ukupnih kalorija, holesterola te zasićenih masnoća dovoljno je kod većine ljudi. Stepen ograničenja u prehrani proporcionalan je stepenu hiperlipidemije. Ako u roku od 2 mjeseca ne dođe do normalizacije laboratorijskih nalaza, počinje se s terapijom lijekovima.

Ne propustite