Prvi snimci Jugoslavije: Evo kako je Zapad upoznavao!

Nostalgija
Prvi snimci Jugoslavije: Evo kako je Zapad upoznavao!
"Prvi snimci Titove Jugoslavije"

Godine 1949. “British Pathe” bio je prvi medij sa Zapada koji je imao prilike da snimi kadrove iz novoformirane SFR Jugoslavije.

 “British Pathe” je jedna od vodećih kompanija za produkciju kino-žurnala i dokumentaraca u XX vijeku. Procjenjuje se da su snimatelji i izvještači ove firme, osnovane u Parizu davne 1896. godine, tokom decenija rada, zabilježili sve najznačajnije trenutake iz istorije u posljednjih sto godina.
 
Među više od 85.000 istorijskih filmskih zapisa nalazi se i jedan koji je naročito interesantan ljudima sa naših prostora. Godine 1949. “British Pathe” bio je prvi medij sa Zapada koji je imao prilike da snimi kadrove iz novoformirane SFR Jugoslavije.
 
Snimak nazvan "Prvi snimci Titove Jugoslavije" u nešto više od minuta prikazuje Tita i vojsku Jugoslavije, ali i prizore iz onovremenog Beograda koji se tek oporavljao od razaranja izazvanih tokom Drugog svjetskog rata. 
 
Prije šest godina Tito, vođa gerilaca treniran u Moskvi, uspostavio je svoj režim. Danas kada više nije ilegalac, armija koju je vodio protiv nacističkog režima, priprema se za borbu protiv sovjetske okupacije. Titova odluka, da se Jugoslavijom vlada, ne iz Moskve nego iz prestonice na Dunavu - Beograda, dovela je do razlaza sa Staljinom što je Jugoslaviji donijelo brze promjene – navodi narator u ovom britanskom filmu, prenosi Dnevno.rs.
 
Novinar naglašava da od tada na javnim zgradama više nema portreta sovjetskog lidera i da se zemlja ubrzano razvija. I u ponašanju građana, naglašava izvještač, dogodila se promjena.
 
– Danas, građani Jugoslavije satima čekaju u redu da vide američke filmove u bioskopima u kojima je do skora bilo moguće gledati samo sovjetske, propagandne filmove – priča narator u ovom kratkom snimku.

 

Ne propustite