Bila jednom jedna zemlja ... i još osam njih koje više ne postoje (FOTO)

Nostalgija
Bila jednom jedna zemlja ... i još osam njih koje više ne postoje (FOTO)
Neke "stvari" nažalost imaju rok trajanja ...

Jedne su nestale jer su izgubile ratove, druge jer su se pripojile drugim državama, a treće pak, poput nama dobro poznate situacije sa Jugoslavijom, jednostavno su se raspale pa su iz njih nastale nove države. 

Moresnet (1816 – 1920.)

Nakon pada Napoleona 1815. godine, u Evropi su se prekrajale granice. Mala površina između današnje Njemačke i Belgije bila je državica Neutralni Moresnet, koja je po uređenju bio kondominijum a što je značilo da su dvije zemlje imale zajedničku upravu. Tadašnja Pruska i Belgija na tu teritoriju polagale su pravo i djelile zaradu od tada vrlo profitabilnog rudnika cinka koji se nalazio u državici.Ta mala teritorija bila je zajednička do 1830. kada je Belgija proglasila nezavisnost i kada joj je pripala ova zemlja. Potom je tokom Prvog svjetskog rata kratko bio pod Njemačkom, da bi ga konačno 1920. aneksirala Belgija. Nekadašnji Neutralni Moresnet bilo je smješten na području na kojem se danas nalazi belgijski grad Kelmis.

Republika Salò (1943 -1945.)

Republika Salò bila je poznata kao Italijanska Socijalna Republika, a zapravo je bila satelit država nacističke Njemačke koju je vodio Benito Musolini. Njena moć uveliko je zavisila o njemačkoj vojsci, a još se zvala i Salska Republika jer je Musolini, tadašnji ministar spoljnih poslova stolovao u Salu, malom gradiću kod jezera Garda istočno do Milana.Prestala je da postoji 25. aprila 1945., na datum koji se danas slavi kao Dan oslobođenja Italije, a tada je obilježen kao dan svrgavanja Musolinija i protjerivanja i zadnjeg nacističkog vojnika iz zemlje.

bila1

Tibet (1912 – 1951.)

Tibet je kao zemlja postojao hiljadama godina, ali službeno je nezavisnost stekao 1912. Državom su vladale duhovne vođe Dalaj lame. Nezavisnost je kratko trajala – do 1951., kada je Tibet okupirala Kina.Neko vrijeme pružali su otpor, međutim 1959. godine Kina je uspjela da izvrši aneksiju i pretvori ga u svoju teritoriju. Tibet se ni pod Kinom nije prestao boriti za svoju nezavisnost sve do danas.

bila2

Ujedinjena Arapska Republika (1958 - 1971.)

Ujedinjena Arapska Republika bila je država svojevrsni eksperiment, vrlo kratko je trajala. Naime, egipatski predsjednik Gamel Abdel Naser radio je na ideji ujedinjenja Egipta sa susjednom Sirijom, u arapski savez koji se trebao suprotstaviti vječnom neprijatelju Izraelu. Tako je stvorena UAR koja je od samog početka bila osuđena na propast, a krah je doživjela tokom kratkog rata sa Izraelom 1967. godine, a nakon smrti Nasera 1970. u potpunosti se raspala. Formalno je do raspada došlo 1971., nakon čega su Egipat i Sirija opet postale samostalne države.

bila3

Sikim (1642 – 1975.)

Sikim je bila mala monarhija na Himalajima, smještena između Indije i Tibeta, 1975. godine pripojena je Indiji. Prije nego je pripojena toj zemlji, Sikim je tokom istorije bila dio Puta svile.

Širi Lanka - Cejlon (1505 – 1972.)

Ostrvska država u južnoj Aziji, danas poznata kao Šri Lanka, nekada se zvala Cejlon. Do sedmog vijeka Cejlon je bio važan u arapskom svijetu, a onda su došli Evropljani. Država je dugo vremena bila pod Portugalom, Njemačkom i na kraju Velikom Britanijom od 1815. do 1948., kada su konačno izborili nezavisnost. 1972. godine Cejlon je promjenio ime u Šri Lanka.

Čehoslovačka (1918 - 1993.)

Čekoslovačka je nastala nakon nestanka Austro-ugarske monarhije 1918. godine, a raspala se mirnim putem 1993. na dvije države Češku i Slovačku. Bila je jedna od prosperitetnih evropskih država, uspjela je održati demokratiju sve do Drugog svjetskog rata, kada ju je okupirala Njemačka.Kasnije je bila pod okupacijom SSSR-a, sve do raspada zemlje. Godine 1993. istočni dio postao je nezavisna država Slovačka, dok je zapadni dio opet postao Češka. S obzirom da Česi i Slovaci imaju različitu istoriju, kulturu i vrijednosti raspad je, smatraju mnogi, bio neizbježan, ali je postignut "gospodski".

bila4

Istočna Njemačka (1949 – 1990.)

Zid koji je razdvajao Berlin, ali i Istočnu i Zapadnu Njemačku podignut je nakon Drugog svjetskog rata. Kako je to zamislila istočnonjemačka vlast, trebao je spriječiti bijeg stanovnika iz socijalističke Istočne u Zapadnu Njemačku.Berlinski zid srušen je u decembru 1989. Najprije su ga počeli rušiti građani, a potom je vojska uklonila jedan dio. Državljani istočnog dijela, koji su živjeli pod okriljem Sovjetskog Saveza, odmah su mogli prelaziti u zapadni dio grada. Nešto kasnije moglo se prelaziti i iz zapadnog u istočni dio grada. Ponovno ujedinjenje Njemačke dogodilo se u oktobru 1990. godine.

bila5

Jugoslavija (1918 - 1992.)

Slično kao i Čehoslovačka, i Jugoslavija je nastala raspadom Austro-ugarskog carstva, nakon Prvog svjetskog rata. Nastala je ujedinjenjem Srba, Hrvata, Slovenaca i naroda drugih etničkih skupina odnosno teritorija, Mađarske, Rumunije i manjim dijelom Austrije i Italije u Kraljevinu SHS, koja je kao takva postojala do Drugog svjetskog rata.Nakon rata Jugoslavija je uspjela izbjeći Sovetsku okupaciju, a na čelo socijalističke države došao je Josip Broz Tito. Doživotni predsjednik SFRJ umro je 1980., a još i danas se vode žestoke polemike je li on bio diktator ili antifašista. Jugoslavija je iza njega poživjela još desetak godina, a onda se 1992. raspala pa je podjeljena na Hrvatsku, BiH, Sloveniju, Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru.

bila6

Izvor: net.hr

Ne propustite