ISPLIVALA KOLINDINA FOTOGRAFIJA IZ 1986. GODINE! TEXAS JAKNA, MINI SUKNJA, a tek kad vidite šta radi (FOTO)

Kiosk
ISPLIVALA KOLINDINA FOTOGRAFIJA IZ 1986. GODINE! TEXAS JAKNA, MINI SUKNJA, a tek kad vidite šta radi (FOTO)
Teksas jakna, mini suknja i kovrdžava “fudbalerka”. Blagi osmjeh i muška ruka na ramenima. Ona svojim prstima nežno pridržava njegovu šaku dok poziraju na grupnoj fotografiji. Mesto radnje: Srednja škola Los Alamos u američkom Novom Meksiku. Vreme: Zenit osamdesetih. Glavni akteri: Dejvid Ozborn iz Australije i Kolinda Grabar iz Jugoslavije.

Teksas jakna, mini suknja i kovrdžava “fudbalerka”. Blagi osmjeh i muška ruka na ramenima. Ona svojim prstima nežno pridržava njegovu šaku dok poziraju na grupnoj fotografiji. Mesto radnje: Srednja škola Los Alamos u američkom Novom Meksiku. Vreme: Zenit osamdesetih. Glavni akteri: Dejvid Ozborn iz Australije i Kolinda Grabar iz Jugoslavije.

Fotografija na kojoj se prisno drže za ruke brižno je ubačena u godišnjak Los Alamos High Schoola, američke srednje škole u kojoj je aktuelna predsednica Republike Hrvatske maturirala. Među 240 stranica ovog spomenika vremena izvan “gvozdene zavese” nalazi se i ona u kojoj se opisuje Cosmopolitan klub.

Naočiti Australijanac Dejvid, kao i Kolinda, bio je te 1986. član Cosmo kluba. “Cosmopolitan klub osnovan je za potrebe brojnih učenika na razmeni. Organizovan je s namerom da se učenici upoznaju sa američkim ljudima i običajima”, piše u opisu kluba kojem je pripadala hrvatska predsednica.

“Mnogi su prihvatili Los Alamos i uživali u njemu kao u svom domu”, piše u godišnjaku, a ako je suditi prema dobro raspoloženom Kolindinom licu, ona je i te kako uživala u njemu. U Los Alamosu, naravno.

- Za godinu dana u Americi naučila sam o životu i učenju više nego u sve vreme školovanja u Hrvatskoj. Moram reći da sam obožavala da idem u školu, pa sam svakog petka jedva čekala ponedeljak. Škola je bila ne samo učenje već i priprema za život, kao i druženje s prijateljima. Bili smo sjajna ekipa - rekla je Kolinda u ranijem intervjuu Anamariji Burazer za Express.

kolindaaa

Foto: Express.hr

Poručila je da se seća Ozborna. Te da se više od iskrenog prijateljstva ništa nije dogodilo. A gde je danas Dejvid Ozborn i kome drži ruke na ramenima? Koristeći fotografije iz godišnjaka i upoređujući biografije, novinari Expressa.hr su prekopali internet i pronašli odgovarajućeg naočitog Australijanca. Ako je suditi po Facebooku i LinkedInu, Dejvid Ozborn danas živi u Adelejdu, oženjen je i ima troje dece. Njegove današnje fotografije s društvenih mreža liče onima iz godišnjaka, starim više od 30 godina. Osim toga, pre nekoliko godina na Facebooku je objavio kako se, kao učenik na razmeni, školovao u Los Alamosu.

“Kao 17-godišnjak sam 1985. bio učenik na razmeni u Los Alamosu, Novi Meksiko. Vratio sam se tamo prvi put nakon 28 godina sa svoje troje dece”, napisao je uz fotografiju škole. Ali Dejvid se nije zaustavio samo na Los Alamosu. Sudeći prema LinkedInu, Osborn se školovao i na Kornelu i Harvardu. Sebe opisuje kao iskusnog menadžera, direktora i šefa s dokazanim globalnim iskustvom u vođenju, menadžmentu, marketingu i digitalnoj prodaji, proizvodnji i snabdevanju. Nije se zadržavao samo u rodnoj Australiji. “Nakon 13 godina i četiri države, vreme je da se vratim kući u Adelejd, u Australiju! Fantastične tri godine u Sjedinjenim Državama. Jako sam tužan zbog odlaska”, napisao je.

Express.hr je pokušao da stupi s njim u kontakt, ali nije odgovarao na poruke. U godišnjaku nisu pronašli samo Ozborna. Tu je i Met Olbrajt. Ko je on? On je srećnik koji je na maturu vodio buduću predsednicu Republike Hrvatske.

- Moje matursko veče bilo je baš kao u američkim filmovima, iako se tačno ne sećam da li je bilo limuzine. Očigledno me nije impresionirala. Moja je pratnja bio moj tadašnji najbolji prijatelj Met Olbrajt. Dan smo započeli rano ujutro. Nas osmoro prijatelja spustili smo se iz Los Alamosa u Santa Fe i najpre smo otišli u opuštenu šetnju tim predivnim gradom, kojim dominira lokalna indijanska i kultura španskih osvajača. Doručkovali smo u hotelu Plaza, gde je Bili Kid bio nosač kofera. Tokom dana otišli smo i do galerije moderne umetnosti, a onda u bezbrižnu vožnju pustinjom. Momci su vezali konopac oko krova auta pa su u stilu Indijane Džonsa pokušavali da održe šešir na glavi dok su stajali na krovu u vožnji. To im nikako nije uspevalo pa je šešir stalno leteo u pustinjsko grmlje. Umirali smo od smeha. Danas kad o tome razmišljam, obuzme me strah da mojoj deci ne padne na pamet takvo nešto… Na večeru smo otišli u restoran u kaubojskom stilu na staroj pruzi Old Santa Fe Trail. Mislim da se zvao Lamy’s. Sećam se da je biftek bio izvrstan. Onda smo požurili nazad u Los Alamos, gde smo se svi presvukli u večernja odela u kući jedne prijateljice. Nosila sam belu čipkanu haljinu, u stilu osamdesetih, s krinolinom, i bele čipkane rukavice, a Met odelo svetlosive boje. Met je meni poklonio cvetni aranžman od svetloružičastih ruža za ruku (tzv. corsage – čita se korsaž), a on je nosio u reveru istu takvu ružu (tzv. boutonniere – čita se butonier). Otišli smo na bal koji se održavao u školskoj sportskoj dvorani koja je za tu priliku bila posebno uređena. Tema je bala bila "Senke na mesečini’ – Shadows in the moonlight, i sve je bilo okićeno plavim, srebrnim i belim balonima i drugim ukrasima. Nakon plesa otišli smo na žurku kod jednog od prijatelja, gde se skupilo poveće društvo koje je nastavilo ples, zabavu i kupanje u džakuziju do ranog jutra. To veče neću nikad zaboraviti. Sjajno smo se proveli. I sve bez i jedne jedine kapi alkohola - opisala je Kolinda svoj provod u ranijem intervjuu za Express.

Met se, za razliku od Dejvida, u godišnjaku Los Alamosa pojavljuje čak osam puta, između ostalog i kao pratnja jednoj od "princeza" plesa i kao učenik s najboljom ličnošću.

(Express.hr)

Ne propustite