Želje i planovi: Kako su Beograđani iz 1970-ih zamišljali Beograd 21. vijeka (VIDEO)

Lifestalgija
Želje i planovi: Kako su Beograđani iz 1970-ih zamišljali Beograd 21. vijeka (VIDEO)
Leteći automobili, roboti i savršeno uređeni kvartovi. Ne, ovo nije New York! Ovo je plan razvoja Beograda iz 1972. godine!

Temeljan Urbanistički plan Beograda, usvojen 1972. godine, mnogi smatraju najboljim urbanističkim planom za razvoj nekadašnje jugoslovenske prijestonice do sada. Emisija "Beograd u 21. veku" iz 1974. godine uključila je u razgovor upravo ljude koji su učestvovali u izradi ovog Plana, ali i mlađe generacije - one koji će živjeti u tom "Beogradu budućnosti".

beo3
 
Arhitekte koje su izradile ovaj Plan predvidjele su novi most, ali ne prvo onaj na Adi (koji je izgrađen) već jedan koji bi izlazio na Nemanjinu ulicu i veziveo novu željezničku stanicu sa sistemom pruga. 

beo4

Plan je predviđao i novi most preko Ade i Sajmišta koji će biti dio sistema sa transverzalom na Novom Beogradu. 

Možda više od planova stručnjaka danas djeluju zanimljivo želje i maštarije djece o Beogradu 21. vijeka u kome će, kada odrastu, živjeti:

beo6

"Ovo je robot koji pomaže ako se slučajno njegovom gospodaru ili gospodarici desi neka nesreća ... Ovo su automobili budući koji mogu da idu do 160 km/h! A ovo su rakete koje služe ljudima da idu na izlet na Mesec!"

Izvor: dnevno.rs

 

Ne propustite