Američki dužnosnik: "Izbori u Venezueli nisu legitimni i nećemo priznati rezultate"

Svijet
Američki dužnosnik: "Izbori u Venezueli nisu legitimni i nećemo priznati rezultate"
.

Planirani venezuelski predsjednički izbori ugrožavaju demokratski ustavni poredak tog izvoznika nafte i rezultati neće biti prihvaćeni kao legitimni, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik američkog State Departmenta.
 
Dužnosnik je, govoreći novinarima pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao kako je mogućnost novih američkih gospodarskih sankcija protiv Venezuela uvijek u razmatranju u odgovoru na stanje u toj zemlji.
 
"Protu-Trumpovska kampanja"
 
Predsjednička izborna utrka u Venezueli započela je time što je favorit i sadašnji predsjednik Nicolas Maduro signalizirao nacionalističku, "protu-Trumpovsku" kampanju dok se njegovi obeshrabreni protivnici muče da nađu jakog kandidata za izbore za koje predviđaju da neće biti pošteni.
 
Kritičari kažu kako je 55-godišnji Maduro, koji je naslijedio Huga Chaveza 2013., upropastio nekad uspješno naftno gospodarstvo, pretvorio Venezuelu u diktaturu i deformirao izborni sustav kako bi osigurao nastavak vlasti svoje Socijalističke stranke.
 
"Potpuno razaranje demokratskog, ustavnog poretka"
 
"Ono što se događa u Venezueli je potpuno razaranje demokratskog, ustavnog poretka", rekao je američki dužnosnik. "Ovi će izbori biti nelegitimni, a njihovi rezultati neće biti priznati".
 
Upitan razmišlja li američka vlada o novom krugu gospodarskih sankcija Venezueli, dužnosnik je rekao, "One su uvijek u razmatranju". 

Ne propustite