OVO MORATE ZNATI: Evo kako spasiti od gušenja bebu, a kako malo veće dijete (VIDEO)

Mame i bebe
OVO MORATE ZNATI: Evo kako spasiti od gušenja bebu, a kako malo veće dijete (VIDEO)
.

Kažu da je gušenje vodeći uzrok smrti djece do pet godina starosti, a mnogi roditelji ne znaju kao reagirati u trenutku kad se beba/dijete počnu gušiti hranom ili sitnim predmetima. 

Gušenje je ujedno i jedan od najvećih strahova roditelja pa ne bi bilo loše naučiti kako reagirati, odnosno kako spasiti dijete koje se guši.

Takvih je tutorijala srećom mnogo, a odabrali smo dva - za bebe i manju djecu, s obzirom na to da se postupak spašavanja prilično razlikuje.

Kad su bebe u pitanju, postupak se izvodi tako da se beba okrene na trbuh, glava mora biti u nižem položaju od tijela (prebacite bebu preko svojih koljena), a potom udarcima dlanom između lopatica pokušate izbaciti strani predmet.

Savjetuje se do pet udaraca kojima se stvaraju vibracije da bi se predmet mogao pomaknuti i  ispasti, a važno je pritom prstima držati djetetova usta otvorena (kao na prikazu).

No ako tako ne uspijete izbaciti predmet, tad bebu morate okrenuti licem prema gore, podržavati joj glavu, a prstima usred djetetovih prsa stiskati kako biste ispraznili bebina pluća te nagnali zrak da pogura predmet.

Ako ni tako ne uspijete izbaciti predmet ili komadić hrane, ponavljajte proces s 5 udaraca i 5 stiskanja dok god predmet ne ispadne ili ne dođe hitna pomoć, a ako je beba u međuvremenu prestala disati, tad je potrebno započeti proces oživljavanja pritiskom prstima na prsa i davanjem umjetnog disanja na nos i usta istovremeno.


Kad su pak u pitanju malo veća djeca, postupak spašavanja malo je drugačiji. Djetetu tada treba pronaći točku dva prsta iznad pupka i tu postaviti šaku kojom ćete istiskivati zrak iz trbuha, ne bi li tako izbacili predmet. No ako predmet i dalje smeta, a dijete je prestalo reagirati, tad dijete treba polegnuti na pod, osluhnuti diše li te ako ne diše pozvati hitnu pomoć i u međuvremenu započeti proces oživljavanja.

Kod malo veće djece hitni se postupak izvodi stiskanjem dlanom na području prsa (u liniji bradavica) te čvrsto, ali nježno pritiskati 30 puta. Ako to ne uspije, tad je red za umjetno disanje tako što ćete djetetu lagano zabaciti glavu unatrag, otvoriti njegova usta, prstima začepiti nos te upuhnuti jednom do dvaput. Ako dijete tako ne prodiše, valja ponoviti ritmičko stiskanje prsiju 30 puta te opet dati umjetno disanje dvaput.

Ako u tom procesu uspijete izbaciti predmet, izvadite ga prstima iz djetetovih usta, a ako ne uspijete, ponavljajte postupak spašavanja do dolaska liječnika.

Ne propustite