'ŽAO MI JE ŠTO SAM BIO DIO TOGA': Bivši radnik Facebook-a progovorio o njegovom uticaju na društvo širom svijeta!

Magazin
'ŽAO MI JE ŠTO SAM BIO DIO TOGA': Bivši radnik Facebook-a progovorio o njegovom uticaju na društvo širom svijeta!
.

Bivši izvršni direktor u Fejbuku progovorio je o uticaju Fejsbuka na društvo širom svijeta.

Kamat Palihapitija ,koji se Fejbuku pridružio 2007. godine, izjavio je da osjeća ogromnu krivicu jer je takvoj kompaniji pomogao da raste.

"Mislim da smo stvorili alate koji razbijaju način na koji društvo funkcioniše“, rekao je Palihapitija, a zatim posavjetovao ljude da odustanu od društvenih mreža.

Njegove kritike nisu bile usmjerene samo na Fejsbuk, već i na cijeli onlajn ekosistem.

"Zbog 'lajka', ali i drugih alata koje smo kreirali nema saradnje, građanskog diskursa i sve je više dezinformacija. To nije američki problem, to je globalni problem“.

Kao primjer lošeg uticaja na društvo naveo je incident u Indiji gdje su lažne poruke o kidnapovanju, podeljene na WhatsAppu, dovede do linčovanja sedam nedužnih ljudi.

"To je ono sa čim se suočavamo. Zamislite ekstreme toga, gde loši akteri mogu da manišulišu ljudima da rade šta god požele. U pitanju je jako jako loša situacija“.

On ističe da se trudi da Fejsbuk koristi što manje, kao da njegovoj djeci "to sr**e nije dozvoljeno“.

Kamat nije jedini koji je rešio da progovori o problemima koje najpopularnija društvena mreža izaziva u svijetu. Prije mjesec dana o zloupotrebljavanju je govorio i posnivač Fejsbuka Šon Parker.

Parker ističe da tada nije shvatao posljedice onoga što je govorio i da nije imao svijest o 'nepredvidivim poslejdicama' do kojih dolazi kada mreža naraste na više od 2 milijarde korisnika.

"Doslovno mijenja vaš odnos s društvom, sam odnos među ljudima. Vjerovatno na čudan način utiče na produktivnost. Ko zna šta radi mozgovima naše djece", priznao je.

(b92.net)

Ne propustite