Čengić: Najveći problem su podjele u obrazovanju

Bosna i Hercegovina
Čengić: Najveći problem su podjele u obrazovanju
.

 Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH na današnjoj sjednici razmatra aktualnu političku situaciju u BiH. Generalni sekretar SDPBiH Irfan Čengić je na konferenciji za medije pred početak sjednice kazao da je u fokusu i prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u PFBiH, koji su predložili SDPBiH i Demokratska fronta (DF).

Čengić je kazao da se ovim prijedlogom želi omogućiti implementacija izbornih rezultata, te da ono što bude volja građana da to bude prezentirano i u parlamentima na svim nivoima u BiH.  

Predsjedništvo SDPBiH će razmatrati i promociju Plana 10 izbornog programa, kao i održavanje javnih tribina a koje se već održavaju u bh. gradovma

Čengić je pojasnio da je Plan 10 je izborni program SDPBiH, a podrazumijeva 10 politika u okviru kojih su ponuđena konkretna rješenja, kao što je politika zapošljavanja, zdravstva, obrazovanja, reforme javne uprave i borbe protiv kriminala i korupcije, te odlazak mladih iz BiH.

- Sada smo u fazi da obilazimo naše organizacije i sa građanima razgovaramo o tim politikama – kazao je Čengić te naglasio da je posebno kreiran plan za mlade kojima žele omogućiti najprije posao.

Pored toga, on pojašnjava da je evidentan problem mladih također i obrazovanje, način na koji mladi stiču znanje, način na koji provode svoje slobodno vrijeme, a posebno je ukazao na problem prakse na fakultetima, jer puno je studenata koji su završili fakultete, ali nemaju nikakvu praksu da rade.

Čengić, kao mlad čovjek, smatra da su zapravo najveći problem u BiH podjele u obrazovanju, „što dijelimo našu djecu na Bošnjake, Hrvate i Srbe, dijelimo ih na ulaznim vratima škola“.

Ne propustite