Crnadak: Dobra politička saradnja podstrek za saradnju na ekonomskom planu

Bosna i Hercegovina
Crnadak: Dobra politička saradnja podstrek za saradnju na ekonomskom planu
.

 Ministar vanjskih  poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je u srijedu u trilateralnom sastanku ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Turske koji je održan u Beogradu.

Crnadak je u razgovoru sa ministrima vanjskih  poslova Republike Srbije i Republike Turske naglasio da dobra politička saradnja između tri zemlje može i treba da bude podstrek za još bolju i sadržajniju saradnju na ekonomskom planu.

Jedna od tema sastanka bila je i najavljena izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd u okviru čega su se sagovornici usaglasili da bosanskohercegovačka strana treba u što skorijem periodu da odredi trasu navedenog autoputa na teritoriji Bosne i Hercegovine, a podrška Republike Srbije i Republike Turske navedenom projektu nije upitna.

Dio razgovora bio je posvećen i zajedničkom privrednom predstavništvu Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u Istanbulu, čijem će radu značajan doprinos biti pružen od  Vlade Republike Turske.

Crnadak je izrazio nadu da će rezultati rada predmetnog predstavništva biti mjerljivi vrijednostima od kojih će koristi imati sve tri zemlje.

Crnadak je tokom razgovora spomenuo i rezultate jučerašnje posjete Predsjedništva BiH Republici Srbiji, ocijenivši da je uprkos činjenici da je najviše pažnje privukla konferencija za štampu nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, ishod posjete izuzetno dobar, a obavljeni razgovori krajnje otvoreni i korisni.

Takođe je naglasio da Republike Srbija i BiH nastavljaju da vrlo usko sarađuju u svim oblastima, posebno na polju evropskih integracija što potvrđuje i usvajanje teksta Sporazuma o saradnji u oblasti evropskih integracija između BiH i Republike Srbije, do čega je došlo na prethodnoj sjednici Savjeta ministara BiH.

Ministri su razgovarali o održavanju narednog trilateralnog samita na predsjedničkom nivou, koji bi u narednoj godini trebalo da bude održan u BiH, te je usaglašen naredni susret na ministarskom nivou, koji će u prvoj polovini naredne godine biti održan u Republici Turskoj, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Ne propustite