IZAĐE NOVI MODEL, A VAŠ TELEFON USPORI: Evo zbog čega se to dešava, ništa nije slučajno!

Magazin
IZAĐE NOVI MODEL, A VAŠ TELEFON USPORI: Evo zbog čega se to dešava, ništa nije slučajno!
.

Iako definitivno dolazi do usporavanja starijih modela, stručnjaci kažu da se to događa iz drugog razloga, ali ništa manje frustrirajućeg po vlasnike - a to je nadogradnja softvera.

- Svaki softver ima različite stepene bagova nastalih u proizvodnji - kaže Greg Raiz, bivši programski menadžer “Majkrosofta” koji je radio na “Windowsu XP”.

Kad tehnološki giganti tipa “Epla”, “Majkrosofta” i “Gugla” naprave nov hardver, oni često lansiraju i nadogradnju za operativni sistem. Na primjer, nekoliko dana prije nego što je lansiran “ajfon 8”, “Epl” je objavio “iOS 11”, besplatnu nadogradnju softvera za “ajfone”, uključujući četiri godine star “ajfon 5S”.

Tehnološki proces nadogradnje sa starog na novi operativni sistem - premeštanje fajlova, aplikacija i štimovanje postavki - veoma je komplikovano. Zato kad instalirate novi operativni sistem na starijem uređaju pojavljuju se problemi koji svaki korak čini sporijim, od otvaranja kamere, do pretrage interneta.

Dobra vijest je da postoje lijekovi za ovaj problem.

Stručnjaci kažu da je najbolje napraviti bekap sistema, odnosno sačuvati podatke sa strane, i potom očistiti čitav uređaj prije instalacije novog operativnog sistema. Na duge staze, operativni sistem akumulira sistemske fajlove, postavke, logove i druge podatke koje IT stručnjaci zovu “cruft”. To može drastično da uspori vaš uređaj.

Računari imaju aplikacije koje čiste sistem od takvih stvari. Korisnici “mekova” mogu učitati besplatnu aplikaciju “Onyx”, a korisnici “Windowsa” je već imaju u sistemu. Za “ajfone” i “android” telefone možete ući u postavke i resetovati ih na fabrička podešavanja. Prethodno sačuvajte podatke, naravno.

(srbijadanas.com)

Ne propustite