PROTEST U BEOGRADU ZBOG PRESUDE MLADIĆU: 'Junak, ne zločinac'

Region
PROTEST U BEOGRADU ZBOG PRESUDE MLADIĆU: 'Junak, ne zločinac'
.

Nekoliko desetina građana okupilo se oko 18 sati na Trgu Republike u Beogradu, na poziv Pokreta Dveri, u znak protesta zbog presude bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Maldiću, koji je danas osuđen na doživotnu kaznu zatvora, piše N1 Beograd.

Predsjednik tog pokreta Boško Obradović obratio se okupljenima i rekao da je presuda Mladiću sramna, kao i da je "general Mladić srpski heroj, a ne zločinac."

Na protestu je rečeno i da su se građani okupili da pruže podršku politici Ratka Mladića, na osnovu koje je, kako su rekli, stvorena Republika Srpska.

Kako je rečeno na protestu, Haški tribunal je današnjom presudom potvrdio svoj epitet "antisrpski" sud.

Na protestu Dveri nije bilo stranačkih obilježja, a nešto dalje se okupila druga grupa građana koja je nosila fotografiju ratka Mladića i transparent "Junak, a ne zločinac".

Haški tribunal danas je nepravosnažno osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) generala Ratka Mladića na doživotnu zatvorsku kaznuzbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti nad muslimanima i Hrvatima tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Mladić (75) je proglašen krivim za genocid nad nekoliko hiljada Muslimana iz Srebrenice, progon Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce "plavih šljemova" UN-a, 1992-1995. godine.

Ne propustite