MILORAD DODIK NIJE NI SRBIN NI PRAVOSLAVAC, POGLEDAJTE ŠTA MU PIŠE U RODNOM LISTU

Bosna i Hercegovina
MILORAD DODIK NIJE NI SRBIN NI PRAVOSLAVAC, POGLEDAJTE ŠTA MU PIŠE U RODNOM LISTU
.

U rodnom listu Milorada Dodika u rubrikama "nacionalnost" i "vjeroispovijest", umjesto Srbin i pravoslavac, stoje tačkice. 

Međutim, to što stoje tačkice umjesto Srbin pravoslavne vjeroispovjesti u rodnom listu iz 2006. godine, koji je objavio portal "Istinito", Dodiku nije smetalo da podigne svih ovih godina nacionalnu temperaturu i sebe predstavi kao "velikim" Srbinom i zaštitnikom sveukupnog srpstva.

Srbovanje i igra na nacionalnu kartu donosila mu je sigurne glasove na izborima i omogućila mu je da bude "gospodar" Republike Srpske, koju je poistovijetio sa sobom.

Inicirajući još jednu "pobunu" protiv institucija BiH, Agencije SIPA, Suda BiH i Tužilaštva BiH, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, osim što je pokušao da stavi do znanja funkcionerima Saveza za promjene na nivou BiH ko je gazda u Republici Srpskoj, pokušao je i da se još jednom predstavi vrhunskim zaštitnikom srpstva u Srpskoj/BiH.

Samo neupućeni u dešavanja u Republici Srpskoj u posljednjih deset godina (koliko je SNSD na vlasti), mogu da povjeruju da je odluka o prekidu saradnje republičkih policijskih struktura sa bezbjednosnim i pravosudnim institucijama BiH, potez kojim Milorad Dodik nastoji da zaštiti interese građana Republike Srpske.

Daleko je više argumenata koji dokazuju da je ovo očajnički pokušaj da se ograniči djelovanje Agencije SIPA i Tužilaštva BiH na teritoriji Republike Srpske, ne bi li se bar usporile istrage o brojnim aferama u kojima su glavni akteri ljudi iz vrha SNSD, bliski Miloradu Dodiku. Tačnije, oni koji su po njegovom nalogu tokom proteklih deset godina iz zemlje iznijeli stotine miliona maraka, a budžet Republike Srpske, u zbiru, oštetili za nekoliko milijardi.

Prije tačno četiri godine, Specijalno tužilaštvo Republike Srpske obustavilo je istragu protiv Milorada Dodika i još šest osoba koje su bile osumnjičene za zloupotrebu službenog položaja prilikom izgradnje autoputa Banjaluka - Gradiška, zgrade Vlade Republike Srpske, RTV doma i kupovine stambeno-poslovnog objekta u Banjaluci.

Specijalno tužilaštvo Republike Srpske donijelo je naredbu o obustavi istrage, navodeći da nema dovoljno dokaza da su osumnjičeni učinili krivično djelo "zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja".

Osim istrage protiv Dodika, koji je tada bio premijer Republike Srpske, obustavljena je i istraga protiv Aleksandra Džombića, tadašnjeg ministra finansija Republike Srpske, Mladena Lazendića, bivšeg direktora JP "Putevi Republike Srpske", Nedeljka Čubrilovića, ministra saobraćaja i veza Republike Srpske, Fatime Fatibegović, bivšeg ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Milenka Dakića, pomoćnika ministra u tom ministarstvu, i Dragana Davidovića, generalnog direktora RTRS.

Istraga koju je obustavilo Specijalno tužilaštvo Republike Srpske, sprovedena je po naredbi Tužilaštva BiH, a osumnjičenima je bilo stavljeno na teret da su u namjeri da drugome pribave imovinsku korist istovremeno nanijeli štetu budžetu Republike Srpske, jer su iskoristili svoje položaje i ovlašćenja i svojim radnjama prilikom izgradnje gore pomenutih objekata omogućili pribavljanje imovinske koristi Privrednom društvu "Integral inženjering" u višemilionskom iznosu, a za isti iznos oštetili Srpsku.

Tada je Milorad Dodik bio daleko moćniji, jer je SNSD dijelio i vlast na nivou BiH, pa je imao i mehanizme ucjene koalicionih partnera koji su mu omogućili da posao Tužilaštva BiH preuzme Specijalno tužilaštvo Republike Srpske. Krajnji rezultat je bilo obustavljanje istrage. Inače, Specijalno tužilaštvo koje je on i osnovao dolaskom drugi put na vlast 2006. služilo mu je uglavnom za prividnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a mnogo više za obračun sa političkim neistomišljenicima.

I sada se pokušavaju provesti istrage o nekoliko krupnih afera u Srpskoj, a sve s ciljem da optužnica bude podignuta pred pravosuđem Republike Srpske, kako bi se izbjegla jurisdikcija Tužilaštva BiH.

Robna kuća "Boska", "Fabrika glinice Birač", "Bobar banka", "Banka Srpske", kupovina vile na Dedinju, samo su neke od nerasvijetljenih afera koje su u zbiru Republiku Srpsku koštale više od milijardu maraka.

Štafetu nacionalnog vođe Dodik je 2006. godine preuzeo od SDS uz blagoslov međunarodne zajednice koja mu je prećutno odobravala i mlako reagovala na obećanja o referendumu o odcjepljenju Republike Srpske. Zahvaljujući tim obećanjima , SNSD je na opštim izborima 2006. odnio ubjedljivu pobjedu, kao i na lokalnim izborima 2008. zahvaljujući novcu od prodaje "Telekoma Republike Srpske".

Dodik i njegov SNSD je od tada bio sve, samo ne faktor stabilnosti i prosperiteta u Srpskoj i BiH. Stalno provociranje međunarodne zajednice, političkog Sarajeva i opozicije koju je omalovažavao, vješto prikrivajući pljačku budžetskog novca i nacionalnih dobara, od Republike Srpske je stvorilo nestabilnu, politički razjedinjenu i siromašnu zemlju.

On, koji je srbovao i kad mjesta srbovanju nije bilo, koji je podijelio Srbe na one koji su ZA i PROTIV Dodika i sada na sve načine pokušava da se predstavi zaštitnikom srpstva i srpskih interesa. Kako mu ništa nije sveto, pa ni Srpska pravoslavna crkva, i nju je uz pomoć korumpiranih vladika upregao u svoja kola, koja su odavno krenula nizbrdo.

Pogledajte rodni list...

(Hayat)

Ne propustite