U TINEJDŽERU ŠEST GODINA RASTAO TUMOR: Liječnici simptome pripisivali napadajima panike, spasila ga majka

Zanimljivosti
U TINEJDŽERU ŠEST GODINA RASTAO TUMOR: Liječnici simptome pripisivali napadajima panike, spasila ga majka
.

Svi su, pa i liječnici, pripisivali napadaje panike ovog tinejdžera promjenama raspoloženja koje su normalne za njegovu dob. Jedino je njegova majka sumnjala… I bila je u pravu.

Od svoje 12. godine, Njujorčanin Chasin Mizrahi imao je strašne napadaje panike – po tri serije svakih 28 dana. Nikada nije osjećao da je tjeskobniji ili s više problema od svojih vršnjaka, ali je punih šest godina odlazio na jednosatne seanse kod psihijatra, tražeći uzrok svojih simptoma.

S vremenom se ništa nije mijenjalo. Sve do svoje 19. godine proživljavao je po tri napadaja u trajanju od 30 sekundi tijekom dva dana i s ponavljanjima svakih 28 dana. Chasinova majka Jennifer bila je sigurna da mora postojati još neko objašnjenje za panične napadaje njezina inače sretnog sina.

Ipak, njegov liječnik nije mogao pronaći ništa loše.

“Bio bi budan, ali ne i normalan”, priča njegova majka, koja je sina vodila do šest različitih liječnika prije nego što su dobili ispravnu dijagnozu. Nakon posljednjeg Chasinova napadaja Jennifer je prekipjelo. Chasin je trebao maturirati i upisati fakultet, a prije toga, majka je željela pronaći pravo rješenje.

Magnetna rezonancija otkrila tumor

Srećom, obitelj Mizrahi imala je divnog prijatelja. Chasina je pregledao dr. John Boockvar, neurokirurg u bolnici Lenox Hill.
“Nažalost, tumori na mozgu mogu izazvati niz simptoma, a vi ih samo trebate biti svjesni”, kaže dr. Boockvar. “Šokantno je to da liječnici dječaka nisu mislili poslati na magnetnu rezonanciju, već je to učinila njegova majka.”

Dr. Boockvar je odmah znao da ono što Chasin doživljava nisu napadaji panike, barem ne u tradicionalnom smislu. “Imao je ove epizode kao kada žena dobiva menstruaciju”, kaže.
“Nešto tako ciklično zahtijeva puno više rada za mozak”, kaže doktor, koji je prepoznao ove simptome kao ono što su stvarno i bili, a što je Chasinov pedijatar izričito poricao. Tipična anksioznost i napadaji panike ne dolaze i ne odlaze iznenada poput Chasinovih.
 
Dr. Broockvar je Chasina pregledao i otkrio tumor koji, srećom, nije kancerozan – gangliom koji je pogađao njegovu amigdalu. Rezervirao je operaciju za uklanjanje tumora i poslao Chasina kolegi koji mu je propisao lijek za napad. Chasin više nikad nije imao napadaj panike.

Što je gangliom?

Amigdala je dio mozga koji je odgovoran za anksioznost. Tumor je izazvao napadaje koji bi izazvali osjećaje panike i tjeskobe koji nemaju nikakve veze s onim što se događalo u Chasinovom životu.
Tumor je prouzročio da Chasinov mozak uglavnom “razvije električni krug tako da se njegova amigdala pali tri puta tokom dva dana svakih 28 dana”, objašnjava liječnik.

Gangliom poput Chasinova može postati kancerozan u rijetkim slučajevima, ali sada kada je uklonjen, Chasin je zdrav, i nikada neće imati još jedan napadaj, iako ima malo povišen rizik razvoja drugih tumora mozga kasnije u životu, piše Daily Mail.

Ne propustite