ERDOGAN U ZVANIČNOJ POSJETI SRBIJI/ POLITIČKI ANALITIČAR ALMIR TERZIĆ ZA NOVI.BA: Posjeta predsjednika sigurno će rezultirat unapređenjem odnosa

Aktuelno
ERDOGAN U ZVANIČNOJ POSJETI SRBIJI/ POLITIČKI ANALITIČAR ALMIR TERZIĆ ZA NOVI.BA: Posjeta predsjednika sigurno će rezultirat unapređenjem odnosa
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je ispred Palate Srbija turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji boravi u dvodnevnoj posjeti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je ispred Palate Srbija turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji boravi u dvodnevnoj posjeti. 

Dolazak turskog predsjednika u Srbiju najavljen je prije nekoliko mjeseci, a posjeta prvog čovjeka Turske ima veliki značaj za unapređenje političko - ekonomskih veza dvije zemlje. 

Politički analitičar Almir Terzić za Novi.ba je kazao kako Turska već duže vrijeme ekonomiju ističe u prvi plan. 

"Posjeta predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji sasvim sigurno rezultirat će unapređenjem odnosa dvije države prvenstveno na ekonomskom planu. Naime, Turska već duže vrijeme ekonomiju ističe u prvi plan saradnje ne samo sa Srbijom već i sa drugim državama Balkana, ali i ostatka Evrope. Dokaz toga je da je sa turskim predsjednikom u Srbiju stigao i veliki broj ministara u Vladi Turske, ali i gotovo i dvije stotine privrednika i biznismena. U tom kontekstu veoma važan dokument od kojeg se puno očekuje jeste dogovor oko proširenja Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske. To će osigurati da se iz Srbije u Tursku može bez carina i nameta izvoziti veliki broj roba. Istovremeno, Vlada Srbije već duže vremena potiče turske investitore da ulažu u Srbiju i to daje pozitivne rezultate. Tako je u posljednje vrijeme širom Srbije otvoren veliki broj kompanija koje su osigurale nova radna mjesta za domaće srbijansko stanovništvo. "  - kazao je Terzić. 

Terzić je objasnio kako je pored ekonomije važan segment saradnje Turske i Srbije turizam. 

"Kao važan segment saradnje Srbije i Turske osim ekonomije, tu je i turizam. Veliki broj srbijanskih turista posjećuje Tursku dok istovremeno u sve većem usponu je i broj posjeta iz Turske u Srbiju. Puno je mogućnosti za unapređenje saradnje Srbije i Turske, tako da posjeta turskog predsjednika Erdogana Beogradu otvara nove šanse za nove projekte." - rekao je Terzić. 

 

POSJETA VAŽNA I ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Terzić ističe kako je posjeta turskog predsjednika od velikog značaja za našu zemlju

"Posjeta je važna i za Bosnu i Hercegovinu, prvenstveno s aspekta što se od Turske očekuje da pomogne u izgradnji brze ceste Beograd - Sarajevo. Nadam se kako će upravo ova posjeta rezultirati da u BiH što prije uslijedi dogovor oko trase brze ceste koja će od Sarajeva ići do srbijanske granice kako bi se mogao realizirati taj veoma značajan projekat.  Mislim kako bi i Bosna i Hercegovina trebala ići putem unapređenja odnosa sa Turskom prvenstveno u smislu liberalizacije, odnosno pojednostavljenja procedura za turske investitore. Šokantni su primjeri da su brojni turski investitori morali odustati od svojih ulaganja zbog komplikovane procedure i pored najboljih namjera da pomognu u otvaranju novih radnih mjesta u BiH. Turska je veliko tržište i prošlogodišnje otvaranje zajedničkog Ureda BiH i Srbije u Istanbulu treba pravilno iskoristiti.  To prvenstveno u smislu izvoza mesa i mesnih prerađevina, ulja, brašna i drugih poljoprivrednih proizvoda iz BiH i Srbije, ali jedanko tako i unapređenja u oblasti turizma, kao i vjerskog turizma." - kazao je Terzić. 

 Na kraju je dodao je kako su Beograd i Srbija shvatili i koriste svoju šansu, a vjerovatno će to  uskoro isto shvatiti i Bosna i Hercegovina.

"Jasna poruka turskog predsjednika Erdogana kako je Balkan na veoma važnom mjestu u Turskoj treba iskoristiti za unapređenje saradnje." - zaključio je Terzić. 

 

Ne propustite