Humanitarne grupe traže 434 miliona dolara za pomoć 1,2 miliona Rohinja

Svijet
Humanitarne grupe traže 434 miliona dolara za pomoć 1,2 miliona Rohinja
.

Humanitarne organizacije koje pomažu Rohinja izbjeglicama u Bangladešu u srijedu su saopćile da im je potrebno 434 miliona dolara u sljedećih šest mjeseci kako bi pružili pomoć za do 1,2 miliona ljudi, većinom djece, kojima je hitno potreba pomoć za preživljavanje.

 

U izbjeglištvu u Bangladešu se nalazi oko 809.000 Rohinja koji su pobjegli od nasilja i progona u Mijanmaru, od kojih je više od pola miliona stiglo od 25. augusta, pridruživši se 300.000 koji su već bili tamo, izvještava Reuters.

 

- Ako ne podržimo napore vlade Bangladeša da pruži hitnu humanitarnu pomoć za pola miliona ljudi koji su stigli tokom prošlog mjeseca, mnogi od najranjivijih, žene, djeca i starci, će umrijeti. Oni će postati žrtve nebrige - rekao je William Lacy Swing, generalni direktor Međunarodne organizacije za migracije koja koordinira humanitarnim naporima.

 

Plan agencija za pomoć tokom sljedećih šest mjeseci računa na mogućnost dolaska dodatnih 91.000 izbjeglica jer se dolasci nastavljaju, navodi se u saopćenju Roberta Watkinsa, koordinatora UN-a u Bangladešu.

 

- Plan obuhvaća 1,2 miliona ljudi, uključuje sve Rohinja izbjeglice, te 300.000 bangladeških domaćinskih zajednica tokom sljedećih šest mjeseci - izjavio je Watkins.

Ne propustite