NARODNA MEDICINA TVRDI: Iskoristite ovu voćku što više možete, a razlog će vas IZNENADITI

Objavljeno:28.09.2017 - 12:39
A A A Times Arial

Mušmule su tvrde i opore i treba ih ostaviti nekoliko sedmica da dobro sazriju I omekšaju.  A ostali dijelovi se takođe mogu iskoristiti kao što su list i cvijet se beru u proljeće suše se na vazduhu.

Od mušmula se mogu napraviti likeri,mermelada I rakija a poznavaoci narodne medicine tvrde da poboljšavaju vid,jačaju bubrege i jetru. Kod dijareje,vrtoglavice,impotencije pa čak I infekcija usne šupljine.

One sadrže mnoga ljekovita svojstva,vitamin C,tanin,smolu,pektin ,vinsku,jabukovu i limusnku kiselinu.

Sjemenke ove biljke su jako zdrave potopiti ih u vodu i dok ne nabubre I za to vrijeme oslobađaju ljekovita svojstva a voda se koristi kao obloga kod kožnih povreda.

DVIJE ŠOLJE ČAJA DNEVNO:

1 supena kašika usitnjenih svježih mušmula i 2 decilitre vode. Prelijte mušmule vrelom vodom poklopiti i neka odstoje sat vremena a onda procjedite. U toku dana piju se 2 šolje a usnu duplju ispirati nekoliko puta dnevno.

MERMELADA:

Operite mekane mušmule i isjeckajte ih na komade, stavite u lonac i prelijte vodom i kuhati 3 sata na laganoj vatri. Procjediti nakon toga kroz gazu i ostavite iznac lonca da visi preko noći da cijeli sok izađe.

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
zatvori
VIDEO PREPORUKA