U nastavku vježbe 'BiH 2017' angažirano 14 timova za spašavanje

Bosna i Hercegovina
U nastavku vježbe 'BiH 2017' angažirano 14 timova za spašavanje
.

 Na lokacijama civilne NATO terenske vježbe “Bosna i Hercegovina 2017” u toku su 'akcije spašavanja', koje se realiziraju u sklopu praktičnog dijela aktivnosti.

Danas su od ranih jutarnjih sati počele aktivnosti praktičnog dijela te vježbe čiji je cilj postizanje efikasnije saradnje u hitnim situacijama te jačanje sposobnosti struktura civilne zaštite u BiH.

Aktivnosti se odvijaju na osam lokacija u okolini Tuzle na kojima su raspoređeni timovi za spašavanje iz 34 zemlje.

Po riječima koordinatora timova za spašavanje na vodi Boruta Horvata, broj timova koji učestvuju i lokacije koje su pripremljene za spašavanje na vodi i pod vodom je zaista impresivan i zbog veličine i broja učesnika.

- Učestvujem od 2008. godine u svim NATO i EU terenskim vježbama i do sada nisam bio na vježbi gdje je učestvovalo 14 timova za spašavanje na vodi i pod vodom, što je daleko više timova, u poređenju sa tim vježbama gdje smo imali najviše tri do četiri tima.  Čak i prije početka praktičnog djela vježbe naš cilj je ostvaren, jer smo imali dobru koordinaciju, timovi se međusobno pomažu, dijele opremu, odnosno ostvarili smo međusobnu saradnju - rekao je Horvat.

Današnje vježbe odvijaju se na lokalitetima jezera Modrac, fabrike Guming, rijeke Oskove i naftnih terminala u Živinicama, a scenario uključuje spašavanje od poplava, zemljotresa, rudarske nesreće, minskog incidenta, urbano pretraživanje i spašavanje i zaštitu u slučaju hemijskih, bioloških, radioloških prijetnji.

Vježba upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda ”Bosna i Hercegovina 2017” okupila je oko 1.300 učesnika iz 34 zemlje i ima za cilj poboljšanje interoperabilnost međunarodnih aktivnosti u pružanju odgovora na elementarne nepogode, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

 

(Fena)

Ne propustite