5 pravila uz koja ćete ublažiti tegobe niskog tlaka

Zdrav život
5 pravila uz koja ćete ublažiti tegobe niskog tlaka
.

Ovo su simptomi niskoga krvnog tlaka: vrtoglavica, zamagljeni vid, nepravilan rad srca (ili “preskakanje”), povećana žeđ, kratak dah, hladna, znojna i blijeda koža, pa i nesvjestica.

U većini slučajeva niski tlak koji se javlja kod mladih i zdravih ljudi i nije nešto što treba zabrinjavati ako nije posljedica određene bolesti ili lijekova, te je najčešće dovoljno da se pacijent pridržava određenih mjera, kaže dr. Tanja Pekez-Pavliško, liječnica obiteljske medicine.
 

    - Nemoj pretjerivati s kafom – brojna istraživanja pokazala su da kofein iz kave ne utječe bitno na povišenje krvnog tlaka kad je on nizak. Kofein potiče izlučivanje tekućine iz organizma pa zapravo dovodi do kontraefekta.
    - Uravnoteži obroke, odnosno kloni se dijeta i prejedanja - nepravilan unos hrane usporava dotok krvi pa ćeš se osjećati još umornijom i nedostajat će ti energije za normalno funkcioniranje, pa je važno prehranu organizirati kroz više manjih obroka tijekom dana.
    - Jedi više juha i dodatno soli hranu (ali umjereno!) kako bi potaknula žeđ - pijte više tekućine i jedi voće koje sadrži puno vode, kao što su lubenice i dinje – to će regulirati cirkulaciju i ublažiti probleme.
    - Pojačaj unos namirnica koje su bogate vitaminima B skupine, naročito B12, te vitaminom C, kalcijem, željezom i bjelančevinama - preporučuju se zeleno lisnato povrće, naranče, banane, brokula, grah, suncokret, pšenične klice, cikla, celer, krumpir i suho voće.
    . Budi aktivnija - vježbanje može pomoći da dovedeš tlak u ravnotežu, no nemoj s tim započeti naglo, da ne izazoveš suprotni efekt. Preporučuju se vježbe poput brzog hodanja, laganog trčanja, plivanja, umjerene vožnje biciklom i rolanja.

Ne propustite