Električno vozilo: Zašto je Honda Urban uspješan?

Nauka i tehnologija
Električno vozilo: Zašto je Honda Urban uspješan?
.

Jedno od velikih iznenađenja na ovogodišnjem sajmu automobila u Frankfurtu je Honda Urban EV koncept.

Ne samo da je Honda bila u mogućnosti da zadrži auto pod oblogom sve do otkrića, ali stajling je značajno odstupilo od onoga što smo očekivali od budućeg električnog automobila dizajniranog za Evropu. Umjesto funky, one-box urbane pod, Honda je Urban Urban sportski, retro izgleda. Izgleda kao nešto između prve generacije Honda Civic i klasičnog Mini Cooper (mala veličina, niske pozicije i blatobrani).

Ovaj dizajn je takav uspjeh, jer oba prate trendove EV-a prvenstveno ultra-futurističke i aerodinamičke mašine, i to čini sa klasično atraktivnim dizajnerskim znacima. Urban EV se izdvaja od  Hyundai Ioniqs, Chevy Volts i Bolts, Teslas, Nissan Leafs (Leaves?), pa čak i od Hondine linije Clarity. I to pokazuje da tradicionalno privlačni elementi poput širokih branika i niske, napredne pozicije koji su uspješni na automobilima sa unutrašnjim sagorjevanjem, mogu raditi isto tako i na električnom automobilu.

Volimo dizajn, a mnogi od nas bi voljeli da vide automobil u Sjedinjenim Državama. Malo je vjerovatno da će se dogoditi, i, koliko god da je priznanje, to je vjerovatno pravi potez za Hondu. Izgleda da Amerikanci nisu zainteresovani za slično, osim ako nisu podignuti oblogom ili imaju Mini značku. Ali stvar jeste, nema razloga da Honda ne može prenijeti ono što je naučio sa Urban EV-om na nešto prilagođeno američkoj karoseriji.

Na lakši način, Honda bi mogla povećati Urban EV veličinu slično Civic-u, dodati par vrata, podići je jedan inč ili dva, i obojiti blatobrane u mat crnoj boji. Tada bi to mogli nazvati crossoverom, ali zadržali bi većinu Urbanovog glatkog, staroškolskog izgleda. Honda takođe može napraviti limuzinu sa nekim od istih, oštrih, kvadratnih linija Urban EV-a. To bi moglo da bude Civic ili Accord veličine, ili negdje u međusobnim odnosima, i učiniti za vitke, srednje sedane. Na kraju, Honda ima nešto slatko u Urban EV-u.

Bilo bi sramota da je Evropa jedini korisnik, a jasno je i da Honda može donijeti istu estetiku.

Novi.ba

Ne propustite