NOVI.BA DONOSI NAJNOVIJE INFORMACIJE SA POŽARIŠTA U FEDERACIJI: Najviše požara na području HNK, najalarmantnije u Čapljini

Bosna i Hercegovina
NOVI.BA DONOSI NAJNOVIJE INFORMACIJE SA POŽARIŠTA U FEDERACIJI: Najviše požara na području HNK, najalarmantnije u Čapljini
.

Na području Federacije BiH i danas je aktivno nekoliko požara. 

U Hercegovačko - neretvanskom kantonu imamo najviše aktivnih požara. U gradu Mostaru trenutno nema aktivnih požara, osim onih u na lokalitetu Drežnica, Batača, Lazine i Čvrsnice, gdje gori šuma munike i bukve.

Požar ide u dva kraka, jedan ide prema velikoj borovoj glavi, a drugi prema Posušju. 

Općina Čapljina

Nekoliko požara i dalje je aktivno na području opštine Čapljina, ali situacija je povoljnija nego jučer. 

"U opštini Čapljina helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine počeo je djelovati još jutros u 6 i 50, na području Dretelja, drugi helikopter Oružanih snaga je upućen prema općini Berkovići u Republici Srpskoj." - kazala je za Novi.ba Majda Kovač, glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite. 

Također, imamo aktivne požare i na području Modrič, Hotonja i Gradine, a u opštini Čitluk još uvijek prijeti požar iz pravca Šurmanca, koji dolazi iz prvaca Čapljina prema mjestu Bijakovići. 

Općina Konjic

Na području Konjica danas je aktivan jedan požar. 

"U općini Konjic imamo aktivan požar na području Javorik. Sinoć oko 2 i 30 ugašen je požar u mjestu Orahovica, koji je izbio jučer." - kazala je Majda. 

Općina Stolac

 U Opštini Stolac je aktivan požar kod mjesta Bačnik. Nema prijetnje za kuće i  stanovništvo, a požar se širi nepristupačnim terenom prema Kruševu. 

Općina Neum

U općini Neum lokaliziran je požar kod Papratnice. Vatrogasci, Civilna zaštita i svi oni koji su bili uključeni u gašenje požara vratili su se sinoć oko 1 i 50 sati. 

Općina Ravno 

U općini Ravno tokom noći, vjetar je oslabio, što je pomoglo da se ugasi požar kod mjesta Zagorica. 

"Što se tiče ostalih aktivnih požara na području Federacije BiH još uvijek je aktivan požar u kantonu deset, u općini Drvar, na planini Jadovnik. Što se tiče zahtjeva za pomoć helikoptera oružanih snaga oni se odnose na općinu Čitluk i općinu Čapljinu, također i općinu Mostar  na planini Čvrsnici jučer je ponovo došlo do aktivacije požara, gdje je upučen zahtjev za pomoć Oružanih snaga BiH. "  - zaključila je Kovač. 

 

Ne propustite