Nepovoljne vremenske prilike prepolovilo rod šljive

Bosna i Hercegovina
Nepovoljne vremenske prilike prepolovilo rod šljive
.

Ove godine rod šljive bit će smanjen za nevjerovatnih 50 odsto.
 

Milan Cvijetinović, načelnik Odeljenja za privredu i društvene djelatnosti kaže da su glavni uzročnici ovako lošeg roda nepovoljne vremenske prilike u vrijeme cvijetanja šljive.

- Prve procjene govore o smanjenju roda za 50 odsto, a posebno je loše prošao južni dio područja Zvornika zbog kasnih mrazeva i snježnih padavina koje su bile u aprilu. Na to treba dodati i enormno visoke temperature u drugoj polovini jula i početkom mjeseca augusta. Za razliku od južnog, u sjevernom djelu grada šljiva je u nešto boljem stanju. I tu je rod daleko ispod prosjeka, ali nije tako dramatično kao u južnom dijelu - rekao je Cvijetinović.

Uz loš rod došao i loš kvalitet, što su nam potvrdili i u Poljoprivrednoj zadruzi „Agropodrinje”.

- Znatno lošiji rod šljive te smanjen kvalitet će uticati i na veću potražnju ove kulture. Prema našim informacija sada je otkupna cijena šljive 0,50 KM po kilogramu, ali za očekivati je da će cijena biti veća - kaže direktor zadruge Tomo Simić.

Proizvođači šljive očekuju povećanje otkupne cijene, ali i pomoć Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS. Na području zvornika godišnje se proizvede u prosjeku i normalnim uslovima oko 500 tona šljive.

Ne propustite