NJEMAČKI DOKTOR NOBELOVAC: Dobijate rak jer jedete OVO!

Porodica i zdravlje
NJEMAČKI DOKTOR NOBELOVAC: Dobijate rak jer jedete OVO!
.

Njemački naučnik i dobitnik Nobelove nagrade na području fiziologije Harald zur Hauzen, upozorio je na slabo proučen virus, koji se sreće kod krava, a može izazvati rak kod ljudi. 

"Smatram da domaće životinje mogu biti direktni izazivači raka debelog crijeva kod ljudi. Raspolažemo eksperimentalnim podacima idu u prilog ovoj hipotezi. Međutim, ovo tek treba potvrditi", istakao je Hauzen.

Ranije su, drugi naučnici upozorli da upotreba crvenog mesa  (govedine, teletine, konjetine, ovčetine i svinjetine) povećava rizik od dobijanja kolorektalnog raka.

No, Hauzen tvrdi da opasnost dolazi samo sa govedinom i sa kravljim mlijekom. 

doktor1

"Tradicionalno objašnjenje povezivano je sa pripremom mesa za jelo na roštilju, a otuda su izvođene tvrdnje da to dovodi do formiranja kancerogena. Ova teza gubi iz vida da se isti takvi kancerogeni obrazuju i pilikom prženja ribe i piletine, a da niko ne misli da upotreba mesa pernatih životinja i ribe povećava rizik od dobijanja raka debelog crijeva", naglašava naučnik.

On otkriva i da je u svojim istraživanjima posebno poklonio pažnju činjenici da se u Mongoliji jede veoma mnogo crvenog mesa, a da se rak debelog crijeva sreće krajnje rijetko, kao i u Indiji, gdje se govedina iz verskih razloga faktički nikad ne jede. Hauzen takođe ukazuje da se nivo kolorektalnih oboljenja od raka naglo povećao poslije Drugog svetskog rata.

Njemački naučnik dodaje i da se u pomenutim azijskim zemljama mnogo rjeđe sreće rak mliječnih žlezda, zato što se u njima minimalno koriste u ishrani kravlje mleko i mliječni proizvodi.

Pogledajte video: 

Ne propustite