Bukvarević: Predstavnički dom razmatrat će tri zakona o boračkoj populaciji

Bosna i Hercegovina
Bukvarević: Predstavnički dom razmatrat će tri zakona o boračkoj populaciji
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio je da se na dnevni red dvodnevne sjednice uvrste tri predložena zakona koja se tiču boračke populacije.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio je da se na dnevni red dvodnevne sjednice uvrste tri predložena zakona koja se tiču boračke populacije.

- Izmjene i dopune Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica urađene su radi provođenja presude Ustavnog suda FBiH, kojom je utvrđeno da cenzus uveden na primanja dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja nije u skladu s Ustavom Federacije BiH. Tako se briše član 5a Zakona koji je propisivao cenzus -izjavio je Feni tokom sjednice federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Dodaje da se očekuje izjašnjavanje poslanika o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata, kojim se namjerava otkloniti diskriminacija i neujednačena prava pripadnika boračke populacije.

- Diskriminacija korisnika penzije dogodila se donošenjem navedenog Zakona. Do donošenja ovog zakona penzije su se ostvarivale pod tzv. uredbama pod određenim uslovima, a tim novim Zakonom određenom broju korisnika je smanjena penzija pa čak i do 50 posto. Izmjenama i dopunama obezbijedit  će se vraćanje penzija na stari nivo - potvrdio je Bukvarević.

Izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, koji će također razmatrati Predstavnički dom Parlamenta FBiH, omogućava se uspostava i objavljivanje dva registra korisnika prava i pripadnika Oružanih snaga BiH.

- Resorno ministarstvo i Vlada FBiH podržavaju upostavu ovih registara. Pored toga, ovaj prijedlog zakona daje definicije branioca, organizatora otpora, dobrovoljca, veterana odmbrambenooslobodilačkog rata jer su proglašeni neustavnim - dodao je Bukvarević.

Istakao je da je uspostava registra jedan od zahtjeva demobilisanih boraca koji već danima protestuju ispred Vlade, a koji su danas došli i ispred Federalnog parlamenta da bi se uvjerili da će navedene predložene izmjene zakona razmatrati Predstavnički dom Federalnog parlamenta.

Ne propustite