Izrael od ponoći instalirao pametne kamere i detektore metala pred Al-Aqsom

Svijet
Izrael od ponoći instalirao pametne kamere i detektore metala pred Al-Aqsom
Izraelske vlasti u ponedjeljak su instalirale pametne kamere, detektore metala i rentgenske skenere pred Bab al-Asbatom kod ulaza u džamiju Al-Aqsa u Jerusalemu, javio je dopisnik novinske agencije WAFA.

Izraelske vlasti u ponedjeljak su instalirale pametne kamere, detektore metala i rentgenske skenere  pred Bab al-Asbatom kod ulaza u džamiju Al-Aqsa u Jerusalemu, javio je dopisnik novinske agencije WAFA.

Izraelska policija, skupa s radnicima gradskih službi, radila je nakon ponoći na instaliranju nadzornih kamera, infracrvenih detektora metala i sigurnosnih skenera, nakon što je uveden vojni kordon oko regije.

Izraelska policija prošlog petka je zatvorila džamiju za obavljanje džume nakon napada pred njenim ulazom u kome su poginula trojica navodnih napadača i dvojica policajaca.

Džamija je ponovo otvorena u nedjelju nakon instaliranja detektora za metal, u potezu za koji Palestinci tvrde da ga neće prihvatiti jer mijenja status quo u džamiji.

Otada su palestinski muslimani obavljali dnevne molitve pred ulazom u džamiju, insistirajući da neće ući u vjerski objekt dok se ne uklone detektori metala.

Veliki muftija Jerusalema, Muhammad Hussein, potvrdio je svoje odbijanje izraelskih mjera i kršenja pravila u Jerusalemu, naglašavajući značaj obnove statusa quo u  Jerusalemu.

Ne propustite