Lavrov i Gabriel potvrdili sastanak Trumpa i Putina na samitu G20 u Hamburgu

Svijet
Lavrov i Gabriel potvrdili sastanak Trumpa i Putina na samitu G20 u Hamburgu
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u srijedu da "vjerojatno ne bi bilo u redu" da ruski predsjednik Vladimir Putin i američki Donald Trump ne popričaju na samitu G20 koji će se održati 7. i 8. jula u Njemačkoj, u Hamburgu.

 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u srijedu da "vjerojatno ne bi bilo u redu" da ruski predsjednik Vladimir Putin i američki Donald Trump ne popričaju na samitu G20 koji će se održati  7. i 8. jula u Njemačkoj, u Hamburgu.

Lavrov je s njemačkim šefom diplomacije Sigmarom Gabrielom na konferenciji za novinare   u Krasnodaru na jugu Rusije  rekao da nema ništa za dodati medijskim nagađanjima o planovima za formalni bilateralni susret na  ruskog i američkog predsjednika na samitu.

"Mi pretpostavljamo da će doći do kontakta budući da će dvojica predsjednika biti u isto vrijeme u istome gradu, istoj zgradi, istoj prostoriji", kazao je Lavrov. Ako se Putin i Trump sastanu, to će biti njihov prvi susret oči u oči, prenosi Hina.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel u srijedu je pozvao Ukrajinu i proruske separatiste na produženje prekida vatre zbog žetve, kazavši da bi to moglo biti u korist postizanja političkog rješenja.

Gabriel, koji se obraćao na konferenciji za medije s ruskim minstrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim, pozvao je na nove napore da se zauzda trošenje novca na oružje širom svijeta i da se spriječi nova utrka u naoružanju Rusije i Zapada, navodi Reuters.

Međutim, on smatra da raspoređivanje oko 4.500  pripadnika NATO-a u baltičkom regionu ne predstavlja prijetnju za Rusiju.

Gabriel je također kazao da će Njemačka podržati sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Donalda Trumpa na marginama predstojećeg Samita G-20 u Hamburgu, dodajući da se nada da će dvojica vođa također razgovarati o ratu u Sriji.

On je naveo da je važno da se spriječi buduće korištenje bilo kakvog hemijskog oružja na tom području.

Ne propustite