Univerzitet poslao mail studentkinjama: Nosite dubok dekolte?!

Svijet
 Univerzitet poslao mail studentkinjama: Nosite dubok dekolte?!
Belgijski univerzitet poslao je poruke studentkinjama u kojima im se sugeriše da nose dubok dekolte na ceremoniji dodjele diploma?!

Belgijski univerzitet poslao je poruke studentkinjama u kojima im se sugeriše da nose dubok dekolte na ceremoniji dodjele diploma?! Univerzitet se izvinio, a evo kako je ovaj seksistčki zahtjev objašnjen.


Poruke su mejlom poslate studentkinjama medicine na Slobodnom univerzitetu u Briselu, a u poruci je pisalo:

"Iz estetskog ugla, za mlade žene je bolje da nose haljinu ili suknju, i lijep dubok dekolte", javio je BBC.

"Naravno, dame, ovaj savjet nije obavezujuć", pisalo je dalje u poruci.

Muškarcima je savjetovano da na tom događaju u junu nose odijelo.

Bio obavezujuć ili ne, predlog je izazvao gnjev na društvenim mrežama. Univerzitet je putem Facebooka i Twittera, u ime Medicinskog fakulteta, uputio izvinjenje svim studentkinjama koje su dobile tu poruku i saopštio da je savjet bio neprikladan i protiv univerzitetskih vrijednosti.

Fotografija sa sadržajem sporne poruke objavljena je na Facebook stranici predviđenoj "za ispovijesti" studenata tog Univerziteta, a stotine studenata su odgovorile, optužujući Slobodni univerzitet za seksizam, navodi BBC.

Jedan od studenata je napisao:

"Niko nema pravo da vam kaže kako bi trebalo da se osjećate u svojoj koži. Niko nema pravo da vam govori kako da se oblačite. Niko nema pravo da vam govori kako da igrate svoju ulogu žene. Niko nema pravo da oduzima tu slobodu koja je stečena (i još se stiče) takvom teškoćom."

Mail je najvjerovatnije poslala žena pošto u sekretarijatu Univerziteta nema muškaraca, rekao je dekan Medicinskog fakulteta za belgijski RTL.

On je potvrdio da nije riječ o podvali i da je mail zaista poslat, dodavši da je, takođe, bio šokiran kada je saznao šta se desilo.

 

 

 

Beta

Ne propustite