Kako pomoći djetetu koje je stidljivo?

Mame i bebe
Kako pomoći djetetu koje je stidljivo?
Sklapanje prijateljstva jedna je od najtežih lekcija koje svako dijete mora savladati.

Većina ljudi misle da mogu prisiliti svoju djecu da se suprotstave osjećaju sramežljivosti, kroz takozvano 'bacanje u vatru', forsirajući situacije u kojima se dijete osjeća nelagodno, pri tome se nadajući da će tako prevazići problem. Vaše dijete u pijesku samo pravi kule i zamkove i ni s kim ne razgovara. Saginje glavu i šuti.

Da li to znači da je dijete nesretno? I šta možete uraditi ukoliko vaš mališan nema prijatelja?

Prije nego što vas obuzme očaj ili bilo šta preduzmete, morate znati da je takvo ponašanje kod male djece sasvim normalno: neka djeca su jednostavno stidljiva, neka su društvena, neka agresivna, a neka usamljena.

Stidljivi jedinci

Stidljivost je tipična za jedince koji najveći dio vremena provode s odraslima i ne idu u kolektiv. A u kolektivu vladaju potpuno drugi zakoni. Zato im treba dati vremena da te zakone upoznaju.

Sklapanje prijateljstva jedna je od najtežih lekcija koje svako dijete mora savladati i gotovo je nemoguće naučiti ga toj vještini.

Brojni su razlozi zbog kojih djeca postaju usamljenici: prelazak u drugi vrtić, porodični problemi kod kuće kao što su razvod ili bolest, ili previše obaveza (strani jezici, sport, muzička škola…).

Ali, neka djeca su po prirodi individualisti i usamljenici. To su često kreativne ličnosti kojima ne smeta što su same i vole se igrati u svom imaginarnom svijetu.

Pomoć roditelja

Svakom roditelju stalo je da mu dijete ima mnogo prijatelja, ali se mnogi mire sa situacijom, jer shvataju da je njihov mjezimac oduvijek bio takav. I neka djeca priznaju da ne žele uvijek biti dio gomile te da ih često ne zanima ono što njihovi vršnjaci rade.

Ukoliko je dijete malo i stidljivo, možete mu pomoći tako što ćete mu omogućiti da što češće bude u društvu vršnjaka. Vodite ga u park, dozvolite vršnjacima iz zgrade ili ulice da dođu kod vas da se igraju.

Nemojte se miješati ako se sporečkaju, prepustite vašem jedincu da sam rješava sporove i snalazi se kako zna i umije. Jer, u kolektivu on više nije centar svijeta kao kod kuće. Naučit će brzo i postepeno će biti sve sigurniji u sebe.

Ne propustite