FINALE EVROPA LIGE: Velikani u borbi za jedini trofej koji im nedostaje!

Fudbal
FINALE EVROPA LIGE: Velikani u borbi za jedini trofej koji im nedostaje!
Večeras se u glavnom gradu Švedske, Stockholmu igra finale Evropa lige.

Večeras se u glavnom gradu Švedske, Stockholmu igra finale Evropa lige.

Mnogi će se složiti da bi ovo mogla biti jedna od najspektakularnijih utakmica koje je ovo takmičenje iznjedrilo. U finalu se sastaju velikani, željni trofeja, Manchester United i Ajax.

Koliko tradiciju posjeduju ovi timovi govori činjenica da se bore za jedini trofej koji im nedostaje u klupskim vitrinama. Ne zato što ga nisu mogli osvojiti, nego zbog toga što su igrali na mnogo višem nivou.

Istina, Ajax već više od dvije decenije lovi neku evropsku krunu, ali u trci sa mnogo bogatijim klubovima grupna faza Lige prvaka je jedina stepenica koju uspijevaju proći. S druge strane, Manchester United od 2008. godine nije se ozbiljnije približio nekoj evropskoj tituli.

Svaki trofej je bitan i donosi slavu, ali trofej Evropa lige, iako inferioran u odnosu na onaj osvajača Lige prvaka, posljednjih godina nudi nešto novo. Osvajač ovog takmičenja izborit će plasman u najelitnije evropsko klupsko takmičenje, Ligu prvaka.

I jedan i drugi klub bi prije svega željeli osvojiti ovo takmičenje zbog te činjenice. Ekipi Josea Mourinha bi to bio spas sezone, u protivnom ih čeka ponovni nastup u tom takmičenju naredne godine. S druge strane Ajaxu bi to spralo gorak okus gubitka titule prvaka Holandije od ljutog rivala Feyenorda.

U svakom slučaju očekuje nas spektakl na Friends Areni u Stockholm, večeras od 20,45

 

Ne propustite