JEZIV ZLOČIN: Mladić (18) ubio cimere

Svijet
JEZIV ZLOČIN: Mladić (18) ubio cimere
Devon Arturs (18) sa Floride koji je ubio svoja dva cimera, izjavio je policiji da je to učinio zato što su bili neonacisti i omalovažavali su njegovo nedavno preobraćanje u islam.

Devon Arturs (18) sa Floride koji je ubio svoja dva cimera, izjavio je policiji da je to učinio zato što su bili neonacisti i omalovažavali su njegovo nedavno preobraćanje u islam.

Istražitelji su na mjestu stravičnog događaja, gdje ih je odveo, našli materijale za sastavljanje bombi i nacistička obilježja.  

Devon Arturs je rekao policiji da je do skoro dijelio neonacistička ubjeđenja sa svojim cimerima, ali da se preobratio u islam, navodi se u sudskoj dokumentaciji i izjavi koju je danas objavila policijska stanica grada Tampa, prenosi AP. Istražitelji su u stanu pronašli tijela 22-godišnjeg Džeremija Himelmana i 18-godišnjeg Endrjua Onesčuka.  

Arturs se tereti po dvije tačke za prvostepeno ubistvo, dvije tačke za teški napad sa namjerom da počini zločin, kao i po tri tačke za oružanu otmicu. Sud još nije imenovao advokata za njegov slučaj.  
Kako se navodi u sudskim dokumentima, u stanu u gradu Tampa gdje su se nalazila tijela žrtava, istažitelji su pronašli nacističke i rasističke simbole, uramljenu sliku bombaša iz Oklahoma sitija Timotija Mekveja, eksplozive i radioaktivne supstance, a ispred stana stajao je i plakao u vojnoj uniformi četvrti cimer Brendon Rasel.  

-Ovo je moj cimer (Rasel). On ne zna sta se događa, samo je naišao na njih baš kao i vi - rekao je Arturs policijskim službenicima, navodi se u izvještaju.  

Federalni agenti uhapsili su i Rasela (21), pod optužnicom u vezi sa eksplozivima.  

Kako je FBI saopštio, Rasel je "priznao svoja neonacistička uvjerenja" i naveo da je bio član grupe Atomvafen, što je njemački naziv za "atomsko oružje".  

Niz targičnih događaja zaočeo je u petak kada je Arturs dva kupca i jednog zaposlenog uzeo za taoce pod pretnjom oružjem u prodavnici cigareta u Tampi, navela je policija i dodala da se on žalio na tretman kakav muslimani imaju.  

-On je zatim obavijestio sve tri žrtve da je uznemiren zbog američkog bombardovanja njegovih muslimanskih zemalja - navodi se u izvještaju detektiva Keneta Najtlingera.  

-Morao sam to da uradim - rekao je Arturs policiji.  

 

 

Tanjug

Ne propustite