VAŽNO: Prva pomoć kod zadobijenih manjih opekptina kod djece

Mame i bebe
VAŽNO:  Prva pomoć kod zadobijenih  manjih opekptina kod djece
Opekotine mogu biti samo opomena za kasnije ili zahtijevati hitnu medicinsku pomoć.

Vruć predmet (pegla, ringla, rerna, cigareta) najčešće dodirnu mala, tek prohodala djeca. Međutim, njihova je radoznalost beskrajna, pa roditelji stalno moraju imati na umu da opekotine mogu nastati i usljed kontakta s plamenom, raznim sredstvima za čišćenje i izbjeljivanje, stavljanjem metalnih predmeta u utičnice u zidu…

Opekotine mogu biti samo opomena za kasnije ili zahtijevati hitnu medicinsku pomoć. Koža, naime, tolerira temperaturu do 40 Celzijevih stepeni. Što je temperatura veća, vrijeme potrebno za izazivanje ozbiljnih oštećenja je kraće.

Zato će duboka opekotina nastati ako temperatura od 50 stepeni djeluje duže od dvije minute, a za manje od pet sekundi ako je temperatura oko 60 stepeni. Opečena koža je crvena, otečena i bolna, a kasnije se pojave plikovi. Odsustvo bola i bijela ili tamna boja kože, znak je da se radi o dubokom oštećenju.

Prva pomoć

Prva pomoć kod manjih opekotina sastoji se u hlađenju kože. Najbolje je opečeni dio staviti pod hladnu vodu s česme. Na ovaj način smanjuje se bol, uklanja višak toplote i sprečava dublje oštećenje kože. Hlađenje treba provoditi do prestanka bola, ali ne duže od 60 minuta.

VAŽNO

Upotreba “narodnih lijekova” (kao što su bjelance jajeta, kiselo mlijeko, alkohol) nema opravdanja.

Ne propustite