SIN RAŠE POPOVA: Moj otac je imao jednu posljednju želju, kad sam je ispunio, on je umro!

Nostalgija
SIN RAŠE POPOVA: Moj otac je imao jednu posljednju želju, kad sam je ispunio, on je umro!
Dječiji pisac i zvijezda kultne emisije “Fazoni i fore“, Raša Popov, preminuo je preksinoć u Beogradu.

Dječiji pisac i zvijezda kultne emisije “Fazoni i fore“, Raša Popov, preminuo je preksinoć u Beogradu.

Dočekao je da na posljednji dan vidi svog sina Bojana, koji je doputovao iz Rusije gdje živi i radi kao sveštenik.

Prije nedjelju dana mi je obećao da će ostati živ, dok ja ne stignem u Srbiju da se oprostimo. Znao je da ne mogu ranije da dođem. Ispunio je to obećanje – rekao je Bojan za Informer dodajući da je  ocu očitao molitvu nakon čega je on preminuo.

On je takođe dodao da njegovog oca nisu htjeli da prime u bolnicu iako je bio teško bolestan. Govorili su da je zdrav iako je bio u vidno lošem stanju.

Njegova kćerka Dijana kaže da je u decembru prvi put pokazao znake slabosti.

– Imao je neliječeni dijabetes, a povrh toga znao je i da se najede kolača. Tada bi mu skočio šećer i razum odlutao. Do posljednjeg trenutka želio je da piše. U januaru mu je bilo bolje, te je počeo da sprema novi roman o druženju dva despota Stefana Lazarevića i Đurđa Brankovića.

– Vid ga je skoro napustio, pa smo se dogovorili da on diktira, a ja da prekucavam. Eto, nismo stigli tu želju da ostvarimo – rekla je Dijana Topolac.

tan2017-4-20-193714622-1-620x350

Raša je u poodmaklim godinama ovladao grčkim, a i pisce drugih nacija čitao je u originalu. Njegova formula sreće funkcionisala je besprijekorno. a onda je došla usamljenost. Jednom prilikom je za sebe rekao:

– Ja sam bio donedavno srećan čovek, a onda mi je umrla žena. To je bio težak udarac, bili smo zajedno 55 godina, to je jedan život. Sad se osjećam kao na godišnjem odmoru iz paklene kuće smrti , još sam živ, nisam u kući smrti gdje mi je žena – pričao je Raša.

Imao je želju da otputuje u Grčku, ali mu ta želja nije bila ostvarena.

– Donedavno sam kao posljednji instinkt mladosti imao želju da odem u Grčku , ali otrio sam da to nije izvodljivo. Siromah sam, u Grčku ne mogu – rekao je jednom prilikom veliki stvaralac.

Od njega su se oprostili i Predrag Vuković Peđolino, Minja Subota, Ljubivoje Ršumović, Mošo Odalović i mnogi drugi…

Komemoracija će biti održana danas u zgradi RTS-a, a sahrana sutra u 13 časova u Aleji zaslužnih građana.

 

(Telegraf.rs)

Ne propustite