'UBIJ, SILUJ, KONTROLIRAJ!' Ovo je najnasilnija i najokrutnija skupina koju Amerikanci ne mogu uništiti

Svijet
'UBIJ, SILUJ, KONTROLIRAJ!' Ovo je najnasilnija i najokrutnija skupina koju Amerikanci ne mogu uništiti
Članovi bande MS-13 u zatvoru, jedan od njihovih vođa (Carlos Tiberio Ramirez,) u San Salvadoru i uhićenje jednog od članova

Članovi bande MS-13 u zatvoru, jedan od njihovih vođa (Carlos Tiberio Ramirez,) u San Salvadoru i uhićenje jednog od članova
 
Nakon još jednog niza brutalnih ubojstava, ulična banda MS-13 skrenula je pozornost američke javnosti na svoje aktivnosti. Zadnji zločin koji se pripisuje članovima ove bande počinjen je u ponedjeljak u njujorškoj četvrti Long Island, gdje su pronađena tijela četiri muške osobe, od čega tri tinejdžera.

Predsjednik Donald Trump bandu je javno nazvao "lošom", a glavni državni odvjetnik i ministar pravosuđa Jeff Sessions se zakleo da će je uništiti - pritom su obojica za njezin uspon u američkim gradovima okrivili politiku Baracka Obame prema imigrantima.

Slikazaizbrisati

No, tko su zapravo članovi MS-13 i je li za njihov uspon i nastanak baš odgovoran Obama, istražio je BBC, čiji članak prenosimo u većem dijelu. 

Banda je nastala davno prije Obamine administracije, još za vrijeme mandata Ronalda Reagana 80-ih godina prošlog stoljeća. Osnovana u imigrantskim četvrtima istočnog Los Angelesa, MS-13 korijene vuče iz El Salvadora iz kojeg je mnoštvo ljudi izbjeglo zbog krvavog građanskog rata. Osim Salvadoraca, pripadnici bande dolaze iz još nekih srednjoameričkih država poput Hondurasa, Gvatemale i Meksika.

Njihovo ime MS-13 kombinacija je riječi Mara (banda), Salva (za Salvador) i trucha što su na BBC-u grubo preveli kao "ulična snalažljivost", dok 13 označava redni broj slova M u abecedi. Reputaciju izuzetno opasne i nasilju sklone grupe zaradili su ubojstvima mačetom, silovanjima i mučenjima raznih osoba koje su im stale na put. Iako su osnovani u četvrtima L.A. kojima su dominirale meksičke bande, MS-13 ih je nadrastao i proširio se na 46 saveznih država SAD-a, prema procjenama FBI-a.


Čalovi MS-13 u zatvoru u El Salvadoru
 
Zbog rapidnog širenja, ministarstvo financija SAD-a ih od 2012. smatra međunarodnom kriminalnom organizacijom, čime su postali prva ulična banda kojoj je ukazana "čast" da bude u istom društvu s mnogo većim kriminalnim organizacijama, kao što su japanske jakuze iz Yamaguchi-gumi organizacije, talijanske mafije Camorra i 'Ndrangheta ili meksički narkokarteli CJNG i Los Zetas.

MS-13 svoje članove regrutira uglavnom iz redova tinejdžera iz siromašnih obitelji (po ustaljenom obrascu uličnih bandi), a da bi netko postao član mora izdržati brutalno premlaćivanje u "simboličnom" trajanju od 13 sekundi i počiniti neki zločin, obično ubojstvo, koji od njega banda zatraži. Ako je ulazak težak, izlazak iz bande je gotovo nemoguć. Velike tetovaže preko prsa, nerijetko i glave, obilježe članove do kraja života, a neke frakcije bande s guštom ubijaju pripadnike koji pokušavaju pobjeći iz tog života.

Još 2008. FBI je procijenio da MS-13 samo u SAD-u ima između 6.000 i 10.000 članova, čime su jedna od najvećih kriminalnih grupa u državi. No, njihov je broj još veći u državama Srednje Amerike, naročito El Salvadoru, navodi FBI. Naime, tijekom opsežnih policijskih akcija 90-ih godina prošlog stoljeća stotine članova bande su protjerane iz SAD-a te su u državama iz kojih su došli osnovali svojevrsne podružnice. Prema procjenama američkih sigurnosnih službi, u Srednjoj Americi danas ima 60.000 pripadnika MS-13.

Slikazaizbrisati
Carlos Tiberio Ramirez, jedan od lidera MS-13 u El Salvadoru
 
Iako ih je mnogo, čini se da ne zarađuju iznose koji bi mogli konkurirati multimilijunskim profitima narkokartela - policija procjenjuje da je ogranak MS-13 u El Salvadoru godišnje uprihodio nešto preko 30 milijuna dolara, uglavnom kroz reket i dilanje droge.

Ono što ih izdvaja od drugih bandi, osim brojnosti i raširenosti, je njihova sklonost nasilju, kako je već rečeno ranije. Tako se s njima povezuje ubojstvo dvije školarke u New Yorku u ožujku ove godine, koje su premlaćene bejzbol palicama i isječene mačetom, navodno zbog neke "manje" razmirice. Zbog tog su zločina na optuženičkoj klupi četiri člana bande koji čekaju završetak procesa,prenosi Jutarnji.

Osim tog ubojstva, istog su mjeseca u Houstonu članovi bande oteli tri tinejdžerke koje su zatim silovali, a jednu usmrtili hicem u glavu i potom ostavili njezino tijelo pokraj ceste. Dvojac iz MS-13 optužen za ovaj gnjusan zločin je na prvom pojavljivanju u sudu kroz smijeh mahao kamerama, ne pokazujući ni trunke kajanja. Kad se uzme u obzir njihov moto koji je prema FBI-u "ubij, siluj, kontroliraj", evidentno je da su takvi zločini za njih dio svakodnevice.

Iako Trumpova administracija za uspon MS-13 optužuje Obamu, FBI ih je još 1994. označio kako prijetnju sigurnosti, a već tada su formirane i posebne jedinice zadužene za hvatanje, procesuiranje i protjerivanje članova bande. Nažalost, očito ne pretjerano uspješno.

Ne propustite