Kad Donald Trump glumi velikog vojnog zapovjednika, problemi se rješavaju bombardiranjem

Svijet
Kad Donald Trump glumi velikog vojnog zapovjednika, problemi se rješavaju bombardiranjem
CNN novinar Stephen Collinson u izvještavanju Trumpovu nastojanju da se predstavi javnosti kao snažni i pouzdani vođa napisap je zanimljiv članak, a dio tog članka vam prenosimo u nastavku:

 

 CNN novinar Stephen Collinson u izvještavanju Trumpovu nastojanju da se predstavi javnosti kao snažni i pouzdani vođa napisap je zanimljiv članak, a dio tog članka vam prenosimo u nastavku:

"Prošle je sedmice američki predsjednik Donald Trump, koji je ujedno i novopečeni vrhovni zapovjednik vojnih snaga SAD-a, pokazao da vrlo lako povlači okidač. Prvo je lansirao projektile Tomahawk kako bi vladu sirijskog predsjednika Bassara al-Assada navodno kaznio za upotrebu kemijskog oružja, a u četvrtak su Sjedinjene Američke Države bacile svoju najopasniju nenuklearnu bombu na tunele Islamske države (ISIS) u Afganistanu.

Oba se ta poteza mogu objasniti strategijom za zaustavljanje ISIS-a, ali isto tako Trumpovi potezi mogu služiti i kao pokazatelji toga kako bi se Trump mogao ponašati prema zemljama s kojima surađuje, ali i prema drugim neprijateljima. Posebno ga prate u Sjevernoj Koreji, gdje se pripremaju za još jedan nuklearni test.

To je zemlja za koju je Trump rekao da predstavlja problem, ali da će se "taj problem riješiti".

Bijela kuća nastoji prikazati Trumpa kao aktivnog i snažnog vrhovnog vojnog zapovjednika kako bi udovoljila biračima, koji su vojnu politiku bivšega predsjednika Barracka Obame smatrali nedorečenom i preopreznom. 

No, Trumpove odluke mogu imati i ozbiljnije posljedice, kao što je vidljivo iz primjera mornaričke racije al-Qaede u siječnju u Jemenu, u kojoj je poginuo jedan američki vojnik. SAD će morati napraviti jasnu i detaljnu strategiju za Siriju, Irak i Afganistan, a ne zna se koliko je dugo američka javnost voljna podupirati operacije na Bliskome istoku, zaključuje Collinson.

Ne propustite