GENERAL ARMIJE RBIH RAMIZ DREKOVIĆ O "TAJNOM" SASTANKU ZA NOVI.BA: Želimo mir i stabilnost, te prosperitet za građane BiH i zemalja okruženja, a ko god rat želi, da Bog da mu u kući bio!

Aktuelno
GENERAL ARMIJE RBIH RAMIZ DREKOVIĆ O "TAJNOM" SASTANKU ZA NOVI.BA: Želimo mir i stabilnost, te prosperitet za građane BiH i zemalja okruženja, a ko god rat želi, da Bog da mu u kući bio!
Na sastanku generala željeli smo vidjeti kako pomoći NATO-u u Bosni i Hercegovini da implementira svoju viziju i da svim građanima bude jasnije šta znači ulazak BiH u NATO, pojasnio je Dreković.

Nedavni sastanak penzionisanih generala Armije Republike Bosne i Hercegovine (RBiH) u jednom sarajevskom hotelu podiglo je mnogo prašine u javnosti, a pojedini mediji iz Srbije jedva su dočekali da ponovo ocrne Armiju RBiH i Bosnu i Hercegovinu natpisima da su prizivali sukobe i da žele novi rat.

Posvećenost miru i stabilnosti

Penzionisani general Armije Republike BiH Ramiz Dreković izjavio je za portal Novi.ba da je sastanak generala održan s ciljem kako i na koji način stvoriti sigurnosno okruženje i stvoriti uslove da Bosna i Hercegovina postane članica NATO-a.

“Na sastanku smo željeli vidjeti kako pomoći NATO-u u Bosni i Hercegovini da implementira svoju viziju i da svim građanima bude jasnije šta znači ulazak BiH u NATO”, pojasnio je Dreković.

Poručio je da penzionisani generali Armije Republike BiH žele mir, stabilnost, ugodno okruženje za sve narode i građane u BiH, bez obzira kojoj vjeri pripadali i da žele da BiH konačno bude članica NATO-a i Evropske unije.

“Ne želimo raditi ništa što bi eventualno destabiliziralo stanje u BiH”, kategorično je rekao Dreković.

Prema njegovim riječima, Udruženje penzionisanih generala Armije RBiH forimirano je po završetku agresije na BiH i jedan od njegovih glavnih ciljeva je podrška BiH na putu u NATO i EU.

“Udruženje će zajedno sa predstavnicima drugih organizacija iz raznih društvenih oblasti sačiniti rezoluciju s ciljem podrške NATO-u u Bosni i Hercegovini. Rezolucija je bila glavna tema sastanka i ona će vrlo brzo ugledati svjetlo dana”, kazao je naš sagovornik.

Pozivi za sastanak

General Dreković je spomenuo da su upućeni dopisi Udruženju generala Hrvatske i da će biti upućeni pozivi i drugim udruženjima iz zemalja okruženja da se organizira zajednički sastanak i da se stvaraju uslovi za što bolji mir i stabilnost Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

“Mir i stabilnost za narode i građane BiH i drugih zemalja je ono što je najbitnije. To je suština sastanka, a ne prizivanje sukoba i ratnih opcija. Mi, koji smo vodili rat, dobro znamo šta rat znači i šta sa sobom donosi. Uvijek kažem: ‘Ko god želi rat, da Bog da mu u kući bio’”, jasno je poručio Dreković.

K.S.

Ne propustite