Vrijeme je za vakcinisanje vašeg djeteta, EVO NAČIN KAKO UMANJITI BOL

Mame i bebe
Vrijeme je za vakcinisanje vašeg djeteta, EVO NAČIN KAKO UMANJITI BOL
Vakcinisanje djeteta stresno je i za dijete i za roditelje.

 

Donosimo vam uputstva o pravilnom postupanju uoči i prilikom vakcinisanja za bebe i malu djecu, objavljena u kanadskom časopisu Canadian Medical Association Journal.

Vakcinisanje djeteta stresno je i za dijete i za roditelje. Bojazan pa i strah od mogućih nuspojava i komplikacija koje vakcina može izazvati stalno je prisutan osjećaj, a neizbježna bol od uboda igle dodatno otežava cijelu situaciju.

Kako bi se što više smanjila tjeskoba i strah, a time umanjila i bol prilikom vakcinisanja kod djece i odraslih, kanadski liječnici izdali su najnovije uputstva o postupanju uoči i za vrijeme davanja vakcina. Na uputstvima je radio cijeli tim stručnjaka iz različitih područja (boli, straha, medicinske pomoći, epidemiologije), a objavljene su u časopisu Canadian Medical Association Journal.

Prva uputstva donesene su još 2010. godine, i to za bebe i malu djecu. Sada su nadopunjena preporukama i za odrasle. Američki doktori smatraju da je strah od igle, tj. boli jedna o bitnih prepreka zbog kojih se i odrasli odupiru vakcinisanju.

Ovdje prenosimo uputstva o preporučenom postupanju za bebe i malu djecu uoči i prilikom vakcinisanja.

– Preporučuje se za vrijeme vakcinisana dojiti ili hraniti dijete nadomjesnim mlijekom, odnosno davati mu izdojeno mlijeko na bočicu.
Pretpostavlja se da će se dojenjem, odnosno hranjenjem na bočicu, smanjiti tjeskoba zbog fizičkog kontakta s majkom, sisanja, uzimanja slatkih tvari, odvraćanja pozornosti. Pojedinačno ili zajedno svi ovi mehanizmi mogu imati učinak na olakšavanje tjeskobe i olakšavanja boli prilikom vakcinisanja. Majci i bebi bi prilikom dojenja svakako trebalo osigurati privatnost.

Novorođenčad koja nije dojena može biti stavljena u kontakt ‘koža na kožu’, na majčina prsa, prije i nakon vakcinisanja.

Preporučuje se djetetu dati zaslađenu tečnost prije vakcinisanja, ukoliko ga se za vrijeme vakcinisanja ne doji ili ne hrani na bočicu. Također, dobro je prilikom vakcinisanja djetetu dati dudicu varalicu, ako je koristi.

Preporučuje se da djecu u dobi do tri godine roditelji drže u krilu zbog većeg osjećaja sigurnosti.
Ležeći položaj se ne preporučuje ni u kasnijoj dobi, upravo zbog nedostatka osjećaja kontrole. Naime, ležeći položaj može samo pojačati strah. Prisilno obuzdavanje djeteta također treba izbjegavati.

Aplicirati lokalne analgetike protiv boli u obliku kreme ili gela na mjesto uboda prije davanja vakcina.

Preporučuje se da roditelji budu zajedno s djecom prilikom vakcinisanja do njihove desete godine života.
Na taj način umanjit će njihovu tjeskobu i strah.

Sa starijom djecom potrebno je razgovarati o tome što ih očekuje prilikom vakcinisanja, kako se mogu osjećati i šta mogu učiniti da osjećaju manju bol.

Kako se ističe u priopćenju za medije CMAJ-a, ni jednom od ovih uputstava neće se u potpunosti reducirati bol, ali se puno može učiniti da se ona olakša. Posebno je važno da se maloj i školskoj djeci prilikom vakcinisanja pristupi pažljivo i s razumijevanjem upravo kako ne bi razvili strah od igle za cijeli život, navode autorice dr. Anna Taddio (The Hospital for Sick Children, Toronto ) te dr. Leslie Dan (University of Toronto).

Projekt je proveo Canadian Institutes of Health Research.

Ne propustite