NOVI.BA SAZNAJE Uskoro proširenje tuzlanskog aerodroma: Izabran glavni projektant za investiciju vrijednu 4,5 miliona maraka

Bosna i Hercegovina
NOVI.BA SAZNAJE Uskoro proširenje tuzlanskog aerodroma: Izabran glavni projektant za investiciju vrijednu 4,5 miliona maraka
''Povećan broja putnika i nove aktovnosti na MAT-a zahtijeva i proširenje kapaciteta i posebne uvjete'',istakao je premijer TK, Bego Gutić, dodavši da će kantonalna vlada u budžetu za narednu godinu planirati sredstva za ovaj aerodrom.

Proširenje tuzlanskog aerodroma projektirat će arhitektonski atelje „Ambijent“, a ovaj međunarodni aerodrom će nakon što budu okončani radovi moći primiti više od 500.000 putnika, saznaje Novi.ba. Naime, na tenderu koji je objavljen pobijedila je tuzlanska projektantska kuća koja će za ovaj posao inkasirati 78.000 KM. To će biti najveće proširenje ovog aerodroma u historiji.

Još sredinom prošle godine direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifat Karasalihović najavio je da bi rekonstrukcijom i nadogradnjom putničkog terminala MAT-a u ovoj godini ovaj aerodrom trebao opsluživati  više od 500.000 putnika. No, obzirom da je tender za glavni projek tek okonačan, nije poznato kada će početi radovi.

Investicija za proširenje i rekonstrukciju putničkog terminala iznosi oko četiri i po miliona KM, napomenuvši će  50 posto sredstava osigurati MAT kroz kreditna sredstva, a 50 posto potraživat će se od budžeta Tuzlanskog kantona i FBiH.

Prošle godine je ovim aerodromom prevezeno više od 300.000 putnika.

''Povećan broja putnika i nove aktovnosti na MAT-a zahtijeva i proširenje kapaciteta i posebne uvjete'',istakao je premijer TK, Bego Gutić, dodavši da će kantonalna vlada u budžetu za narednu godinu planirati sredstva za ovaj aerodrom.

''Ohrabruju nas najave da Uprava za indirektno oporezivanje planira izgradnju kapitalnog objekta u vrijednosti od 2 miliona KM u kojem će biti smještene sve potrebne službe za rad na tuzlanskom aerodromu, koji je i granični prijelaz'' - rekao je Gutić.

S tuzlanskog aerodroma realiziraju se letovi na više od 10 destinacija.

 

Ne propustite