Počelo je preljubom, a završilo se tragedijom

Show
Počelo je preljubom, a završilo se tragedijom
Drama koja se ovih dana odigravala u Hrvatskoj, zbog iseljenja bivše supruge Miše Kovača Anite Buturine i njenog partnera Vinka Gulina, podsjetila je mnoge na njihovu ljubav i aferu koja je sedamdesetih potresala bivšu Jugoslaviju.

Drama koja se ovih dana odigravala u Hrvatskoj, zbog iseljenja bivše supruge Miše Kovača Anite Buturine i njenog partnera Vinka Gulina, podsjetila je mnoge na njihovu ljubav i aferu koja je sedamdesetih potresala bivšu Jugoslaviju.

Ljubavna priča misice Anite i muzičara Miše Kovača počela je dok je ona imala tek 18 godina, a on bio u braku sa Ljubicom Kovač. Vijest o ovoj aferi odjeknula je poput bombe te 1971. godine, prenosi "Yugopapir".

 

- Imate li momka?

- Imam... - polagano je odgovorila Anita Baturina.

- Kako se zove? Recite nam njegovo ime - nastavio je voditelj pred prepunom dvoranom gdje se održavao izbor.

- Pa... ne bih rekla... ovaj... - zbunila se Anita i pocrvenela.

Ništa ne sluteći, predstavnica "Plavog vjesnika" Srebrenka Krivačić koja je bila u pratnji Anite Baturine dobacila joj je:

- Reci, zaboga, kao da je to važno... Možeš reći bilo koje ime...

Anita je ostala nema, tvrdoglavo čuvajući svoju tajnu.

Tek kasnije je postalo jasno ko je momak čije ime nije hthela da kaže. Njegovo pravo ime i prezime glasi Mate Kovač, širokoj publici poznat kao pjevač zabavnih melodija Mišo Kovač.

Njihova sentimentalna veza počela je nekoliko mjeseci ranije u Splitu gdje je Mišo Kovač često gostovao. Sve je počelo potpuno naivno: usputno poznanstvo dvoje popularnih ličnosti nastavilo se sastancima i veza se učvrstila, da bi potom poprimila takav oblik da su dvoje zaljubljenih odlučili da sklope brak.

Ipak, postojao je jedan problem. Mišo, koji je tada imao 30 godina, bio je u braku sa plavokosom Zagrepčankom Ljubicom.

Supružnici Kovač bili su zajedno na posljednjem Opatijskom festivalu zabavnih melodija na kojem je Mišo izveo kompoziciju "Tvoje lice". Nije baš najslavnije prošao, mada se očekivala njegova pobjeda, ali je tada, tvrde stručnjaci, ovaj pjevač oko čijeg su se pjevanja uvijek lomila koplja pružio izvanrednu interpretaciju, dosad najbolju u svojoj karijeri.

Veče uoči finalnog nastupa Mišo Kovač se razbolio, bilo je objavljeno novinarima. Imao je, navodno, visoku temperaturu, zatvorio se u sobu i nije uopšte izlazio.

Jedan od njegovih najboljih prijatelja posluhe toga je rekao: "Kovačevi imaju nekih problema... Mišo nije bolestan, samo se pravi da mu je loše..."

Tada je, tvrde oni koji se obično smatraju dobro obavještenima, Mišo Kovač priznao svojoj supruzi vezu s Anitom Baturinom.

Odmah poslije tog festivala Mišo Kovač krenuo je na dvomjesečnu turneju po Srbiji i Bosni i Hercegovini. U nekim mjestima viđen je s Anitom Baturinom. S tih gostovanja stizale su vijesti da su mnogi koncerti ovog pjevača otkazivani, a onda je došla vijest da ga njegov menedžer iz Beograda tuži sudu jer nije nastupio na većem broju ugovorenih koncerata.

Sve to kao da nije mnogo uznemirilo ovog pjevača. Snimio je pjesmu "Marija" najkomercijalnijeg domaćeg kompozitora zabavne muzike Đorđa Novkovića. Pisalo se da je Mišo tražio od Novkovića da promijeni ime i naslov pjesme i da se na ploči umjesto Marije pojavi Anita. Ali, Đorđe nije pristao...

miso2
Za to vrijeme, ljubav sa Anitom je rasla. Sve češće su viđani zajedno, a Anita je riješila da preostale razrede gimnazije polaže privatno kako bi ranije završila školu i kako bi imali više vremena da budu zajedno.

S druge strane, sve to izazvalo je svađu u njenoj porodici. Majka Anite Baturine nije za tu vezu i to je rekla ćerki, ali nije se ništa moglo izmijeniti. I na Miši Kovaču prijatelji su primjetili izvjesne promjene. Kako u ponašanju i odnosu prema okolini, tako i u njegovim planovima.

Sve je češće izražavao želju da počne da se bavi biznisom. I ranije je najavljivao namjeru da negdje na Jadranu otvori privatni restoran, i onda je tu ideju i realizovao. Oni koji su ga bolje poznavali, tvrdili su da je sve to posljedica veze sa Anitom. Za to vrijeme, on je i dalje zvanično bio u braku sa Ljubicom.

- Mi smo imali dosta "porođajnih muka" kad smo se sreli. Ona je bila gimnazijalka, ja oženjen čovek. Stvarno sam želeo da budemo zajedno - rekao je Mišo jednom prilikom, a prenosi 24sata.hr.

Nakon dvije godine par se oženio, ubrzo im se rodio sin Edi, potom i ćerka Ivana. Živjeli su u Zagrebu, u luksuznom stanu na Gornjem gradu, proputovali skoro cijeli svijet, a medije su hranili pričama o mirnom porodičnom životu bez trzavica i afera.

Smrt sina presudila je porodičnoj idili. Slika o idealnoj porodici trajala je sve do početka 90-ih kad im je u ratu stradao sin Edi. Priču o tome što se tačno dogodilo i kako se raspala jedna porodica, Mišo Kovač nikad nije ispričao do kraja.

- Kad se dogodila tragedija, kad je poginuo naš Edi, porodica se raspala. Mišo se povukao u sebe i počeo uzimati enormne količine tableta za smirenje. I ja sam mesec dana bila na tabletama, nakon čega sam se osvestila i rekla sebi: "Tako više ne ide!" - prepričala je Anita najteži period u životu.

- Nije bilo lako. Posebno kad je moj advokat došao do istorije bolesti našeg sina. Za razliku od papira što smo ih mi dobili, a u kojima je pisao da je naš sin Edi umro od prostrela glave, takvog da bi na kraju mogao živeti, prava je verzija bila drukčija. U tim je dokumentima pisalo da je Edi umro od sepse izazvane velikom količinom bakterija u organizmu. Bio je sedam dana u komi i umro je u velikim bolovima. Danas kad ga nema, mogu reći da se sigurno nije sam ubio i da je, po mom mišljenju, bio deo neke političke igre. Kakve, ne znam, i to je ono što i mene i Mišu kao roditelje boli. Mišo se želeo osvetiti, tražiti pravog krivca, no ja sam mu savetovala da to ne čini jer svakome će se vratiti milo za drago - dodaje bivša Mišina supruga.

Osim te tragedije, javnost je u to vrijeme šokirala i vijest da je Mišo Kovač napustio porodicu i sreću pronašao u zagrljaju druge žene. Radilo se o astrološkinji Silviji Conte-Calvi Marković koju je upoznao slučajno i u kojoj je vidio osobu koja će mu ponuditi mir nakon  tragedije.

- Mišo je samo otišao iz našeg stana. Kad sam ga pitala kuda ide, rekao mi je samo da odlazi. Istog poslepodneva javila mi se poznanica i rekla mi da ga je videla kako se ukrcao na trajekt za Brač s dotičnom damom. Ivana i ja bile smo šokirane - otkrila je Anita.

- Nakon nekoliko dana, koliko mi je trebalo da ga dobijem telefonom, Mišo i ja smo se našli u motelu Plitvice na zagrebačkoj obilaznici. Dok smo sedeli za stolom i dok sam ga gledala, mogla sam samo reći da ne verujem da mu se to dogodilo. Mišo je samo kratko rekao: "Eto, dogodilo se." Meni se to nikad ne bi dogodilo, pomislila sam i otišla iz motela. To je bio kraj naše ljubavi - priznala je Anita.

Ne propustite