JASAN ODGOVOR NATO: Protiv ruske propagande na Balkanu se borimo činjenicama - BiH je jasno rekla da želi biti članica, a naša vrata su otvorena!

Aktuelno
JASAN ODGOVOR NATO: Protiv ruske propagande na Balkanu se borimo činjenicama - BiH je jasno rekla da želi biti članica, a naša vrata su otvorena!
Balkan vidimo kao jedan od regiona koji su od strateškog značaja za Alijansu, ali takođe veoma pazimo da zemlje u regionu mogu bez pritisaka da donose sopstvene odluke.

Zabrinuti smo zbog sve veće propagande i dezinformacija sa ruske strane. U NATO-u smo intenzivirali saradnju sa EU u cilju podrške zemljama Balkana, kaže Lori Voker je službenik NATO-a,  zadužen za region Zapadnog Balkana u odjeljenju za političke poslove i bezbjednosnu politiku.

- Balkan vidimo kao jedan od regiona koji su od strateškog značaja za Alijansu, ali takođe veoma pazimo da zemlje u regionu mogu bez pritisaka da donose sopstvene odluke. Dakle, iz tog razloga smo zabrinuti zbog sve veće propagande i dezinformacija sa ruske strane. I ono što osjećamo da je važno sa stanovišta NATO je da se tome suprotstavimo činjenicama, kontinuirano i na miran način. Mi ne pokušavamo da se takmičimo sa Rusima u nekoj vrsti propagandne trke, ali se trudimo, pa neka činjenice govore same za sebe – izjavio je Voker.

Na pitanje kakve konkretne mjere poduzimate u vezi sa ovim sve prisutnijim fenomenom, Voker odgovara:

  • To je sve veći fenomen, ali nije sasvim nov. Ono što mi radimo je da vodimo računa da s tim u vezi šaljemo koherentne i koordinirane strateške poruke i da budno pratimo šta se dešava u regionu. Takođe, mi se politički bavimo regionom: generalni sekretar NATO je nedavno bio u Bosni i takođe posjetio KFOR. Mi smo uvjereni da dajemo sve od sebe kako bi poslali jasnu poruku.

Voker se osvrnuo i na stanje u BiH ističući da naša zemlja vrlo jasno želi biti članica NATO saveza,

  • Kada pogledamo Bosnu, ona želi da postane članica NATO i ima jasne ciljeve s tim u vezi. Bosna je postala izvoznik sigurnosti i prisutna je već neko vrijeme u Avganistanu. Oružane snage BiH su dobar primjer za reforme. NATO ostaje posvećen politici otvorenih vrata. To je bila jedna od najuspješnijih politika Alijanse: od prvobitnih 12 članova prilikom osnivanja 1949. godine, porasli smo na 28 a uskoro će nas, nadam se biti i 29. Radujem se završetku svih formalnosti i dobrodošlici Crne Gore u Alijansu – zaključio je.

 

Ne propustite