Migracije nisu problem samo nekoliko zemalja

Svijet
Migracije nisu problem samo nekoliko zemalja
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako Njemačka i Italija vjeruju da problem migracija nije problem samo nekoliko zemalja, već da je ispit za cijelu Evropsku uniju (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako Njemačka i Italija vjeruju da problem migracija nije problem samo nekoliko zemalja, već da je ispit za cijelu Evropsku uniju (EU), javlja Anadolu Agency (AA).
Merkel se u Berlinu sastala sa premijerom Italije Paolom Gentilonijem s kojim je razgovarala o pitanjima koja se tiču Evrope, ali međunarodnim temama.

Kancelarka je ukazala na to je pitanje migracija nešto čime se dvije zemlje pobliže bave te dodala da također ulažu napore za postizanje saradnje sa afričkim zemljama, prvenstveno Nigerom.

”Naše zemlje smatraju kako problem migracija nije problem samo nekoliko zemalja već su ispit za čitavu EU”, naglasila je Merkel koja je dodala kako zemlje EU ne ulažu dovoljno napora kada je riječ o migracijama.

Merkel je naglasila kako problemi još uvijek nisu riješeni i da Njemačka i Italija podržavaju jedna drugu, ali da još uvijek ima mnogo toga što se može uraditi.

Merkel je dodala kako će Evropa sama odrediti sudbinu i zadobiti povjerenje građana unutrašnjom sigurnošću, zaposlenjem i ekonomskim rastom. Također, smatra kako između evropskih zemalja treba postojati jasno vidljiva pomoć kada je riječ o rješavanju trenutnih problema. Dodala je kako Njemačka i Italija već ulažu napore u to.

Gentiloni je rekao kako EU prolazi kroz težak period i da treba posvetiti veću pažnju ekonomskom rastu, investicijama, migracijama, odbrani, saradnji i slobodnoj trgovini.

Talijanski premijer, kao i Merkel smatra kako problemi migracija neće biti riješeni naporima nekoliko zemalja već da sve zemlje EU trebaju doprinijeti kada je riječ o ovom pitanju.

Gentiloni ističe kako su potrebni zajednički ekonomski i finansijski napori za rješavanje problema. Osim toga, on smatra kako je potrebna saradnja i u borbi protiv terorizma.

”2017. bi mogla biti godina kada bismo mogli pobijediti ISIS sa vojnog aspekta, ali znamo da to neće biti kraj terorizma. Zbog toga je potrebna čvrsta saradnja. Ne samo na vojnom, već i na društvenom polju”, istakao je Gentiloni.

On je govorio i o Donaldu Trumpu koji će za nekoliko dana zvanično postati američki predsjednik.

”Svi trebamo sagledati kakvu saradnju možemo ostvariti sa novom američkom administracijom. Trenutno Trumpu mogu samo čestitati. Saradnja sa SAD-om je važna, ali to važi i za naše principe”, naglasio je Gentiloni.

On je dodao i to da samo Evropa može odlučiti o svojoj budućnosti.

 

Ne propustite