Srbija priznala da je na komemoraciju u Srebrenicu poslala policajce bez znanja BiH

Bosna i Hercegovina
Srbija priznala da je na komemoraciju u Srebrenicu poslala policajce bez znanja BiH
Godinu i po poslije napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića, službeno se iz Srbije otkriva da je ponižavajuće kršen suverenitet Bosne i Hercegovine, te da je dvadesetak policajaca boravilo tajno, ali službeno u Potočarima.

Godinu i po poslije napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića, službeno se iz Srbije otkriva da je ponižavajuće kršen suverenitet Bosne i Hercegovine, te da je dvadesetak policajaca boravilo tajno, ali službeno u Potočarima. Napad na Vučića postepeno dobija svoju jasnu dimenziju. Premijer Srbije je napadanut tokom dženaze ubijenim Srebreničanima, pa se jedan ozbiljni čin pretvorio u haos, a živi i mrtvi poniženi.        

Naime, Srbija je uoči Nove godine uhapsila obavještajce jer su otvoreno dali informacije o svojoj tajnoj operaciji u Srebrenici. Nekadašnji pripadnici službe za opservacije i dokumentiranje Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije – Milan Dumanović i Mladen Trbović, privedeni su u policiju zbog navoda da su odali službenu tajnu, saopćio je sindikat policije Srbije Sloga.

Trbović i Dumanović su odmah nakon haotičnih događaja u Srebrenici otkrili u javnosti da su tajno bili u Srebrenici, zajedno sa 18 svojih kolega. Prešli su granicu kao obični građani i dobili akreditacije koje su imali samo oni koji su obezbjeđivali komemoraciju. Potvrdio je to ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. Naime, sva službena lica su morala biti prijavljena vlastima BiH ukoliko ulaze u državu BiH. Dva službenika su podnijeli krivičnu prijavu protiv vrha policije Srbije zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine utjecajem.

Ali, polovinom oktobra odbijene su prijave ova dva službenika MUP-a Srbije protiv njihovih pretpostavljenih. To je odbijanje tužbe ovih je dana kulminiralo privođenjem ovih ljudi i optužbom da su napravili krivično djelo odavanja službene tajne.

Njihov dolazak u Srebrenicu od tadašnje vlasti označen je kao greška u koorodinaciji. Šutnja je bila jedini odgovor dok je napad na Vučića osuđivan i tretiran kao skandal.

Srbija je, ipak, ovim procesom protiv Trbovića i Dumanovića konačno priznala da je prekršila suverenitet države BiH šaljući ovamo službenike policije po „usmenom“ naređenju. Tek sada postaju realne sumnje da su nered u Potočarima izazvala službena lica koja su tamo boravila bez znanja države, dakle tajno. Niko danas ne zna koliko je službenika došlo iz Srbije u Potočare, niti koliko ih je stiglo iz MUP-a RS.  

Na snimcima tog dana u Potočarima je prepoznat i specijalac iz RS-a, Goran Paraš koji je u septembru uhapšen pod optužbom da je učestvovao u oružanoj pljački oko 616.548,25 KM napadom na kombi „Unicredit banke“ Banja Luka, na autoputu Banja Luka-Gradiška.

Dragan Lukač, ministar MUP-a RS  je priznao da je ovaj pljačkaš Unicredit banke učestvovao u osiguranju premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom komemoracije u Srebrenici 11. jula 2015. godine, ali je, tvrdi Lukač, tada profesionalno uradio svoj posao. Sada, kad se otkriva neka drugačija pozadina napada na premijera Vučića, otvara se i pitanje šta za ministra Lukača znači profesionalizam jednog kriminalnog specijalca. 

Slučaj napada na Vučića 11. jula 2015. koji je razorio komemoraciju u Srebrenici otkriva se postepeno sa nekom novom pozadinom.  

Ne propustite