Elen Skok - Legenda koja se krije iza mitskog mosta u Makedoniji

Zanimljivosti
Elen Skok - Legenda koja se krije iza mitskog mosta u Makedoniji
Zapadni dio ove zemlje jedan od najljepših i jedinstvenih područja. Rekanska regija (River region), koja se nalazi između albanske granice i područja Kičeva s jedne strane, i između Mavrova i Debra s druge strane, ima jednostavnu, ali simboličku izgradnju; tu je kameni most poznat kao Elen Skok (Deer Leap) ili Elen Most (Deer Bridge).

Makedonija - Zapadni dio ove zemlje jedan od najljepših i jedinstvenih područja. Rekanska regija (River region), koja se nalazi između albanske granice i područja Kičeva s jedne strane, i između Mavrova i Debra s druge strane, ima jednostavnu, ali simboličku izgradnju; tu je kameni most poznat kao Elen Skok (Deer Leap) ili Elen Most (Deer Bridge).

1

Ovaj most izgleda kao da je napravljen na osnovu crteža iz slikovnica, ili kao da je dio Gospodara prstenova. Međutim, ovaj kameni rad potiče iz ranijeg perioda; izgrađen je sredinom 18. stoljeća od strane Mimara Hajrudina.

Graditelj je inače isti arhitekt koji je dao plan za izgradnju Starog Mosta (The Old Bridge) u Mostaru, u Bosni i Hercegovini.
To se može uvidjeti kroz linije i stil Elen Skoka.

mostar-1365x768

Elen Skok prelazi preko Male Reke (Small River); sama činjenica da je Mala Reka zapravo zajedničko ime za sve rijeke u oblasti Bistra i Stogovo, u osobi budi želju da posjeti ovo mjesto. Mala Reka je najveća pritoka rijeke Radika, koja se smatra jednom od najživljih dolinskih rijeka. Elen Skok most u Makedoniji okružen je slikama prirode koje vas odvode na mjesto izvan stvarnosti. Zapanjujući je osjećaj kada stanete na most i iskusite mir i slobodu koje pruža ovo okruženje.
Osim što posjeduje zadivljujuću arhitektonsku izgradnju, most je također poznat po legendama o svom porijeklu.

2

Jedna od nekoliko legendi kaže da je dječak, pokušavajući braniti čast svoje voljene, ubio turskog bega koji je želio djevojku za sebe. Nakon ubistva, dječak je pobjegao i Osmanlije su poslale vojsku da ga pronađu. Nakon dostizanja obale Male Reke, nije znao kako da pređe rijeku. Nakon što je postao očajan i bespomoćan, nekoliko vila se pojavilo i pretvorile su ga u jelena kako bi mogao da pređe rijeku. Dječak se u istom trenutku pretvorio u jelena i skočio s mosta, a zatim pobjegao. U njegovu čast, seljani su izgradili most čija struktura predstavlja tijelo jelena u trenutku skoka.

Jedna od zanimljivijih priča o pojavama na Maloj Reci i izgradnji mosta je sljedeća:

Jednoga dana, lovac je bio u lovu u šumi i upoznao je prekrasnog jelena; ta životinja, sa svojim hrabrim stavom i pogledom fiksiranim direktno u njegove oči, prisilila ga je da se predomisli. Lovac je posmatrao životinju satima, jer nikada ranije nije vidio tako divno stvorenje. Pustio je jelena da živi i vratio se kući. Sutradan, lovac je otišao s puškom u šumu i ponovo sreo jelena. Životinja je radoznalo pogledala lovca i istakla svoje tamno-smeđe, velike oči prema zbunjenom čovjeku. Lovac je bio impresioniran njegovom hrabrošću i sve se više divio ljepoti jelena i njegovim moćnim rogovima, koji su se idealno prilagođavali granama obližnjih stabala. Treći dan lovac je otišao u šumu sa željom da ponovo vidi životinju. Jelen mu je prišao i pogledao ga u oči.

3

On je htio da se približi životinji, ali ga je bilo strah kako će reagovati; Nije želio da je uplaši. Kada se lovac vratio u selo, rekao je seljanima o ovoj jedinstvenoj životinji. Na pitanje zašto ga nije ubio, lovac je rekao da bi to bio grijeh, da životinja treba da ostane i krasi šumu, jer se nikada ranije tako predivno stvorenje nije pojavilo u šumi. Znatiželjni seljani rekli su lovcu da žele da vide jelena.

On im je povjerovao i odveo ih tamo. Životinja je bila na istom mjestu kao I ranije i prepoznala je lovca, ali seljani su počeli da jure životinju.

Od straha da ne bude uhvaćen, jelen je pobjegao i došao do Male Reke. U svojim zadnjim naporima, on je skočio ali udario prednjim nogama u obalu rijeke i slomio ih. Prije nego što je umro, jelen je suznim očima pogledao u lovca. Lovac je zaplakao i rekao da životinje tužnim očima bacaju kletvu na svoje progonitelje, i da će biti kažnjeni. Uplašeni da će se prokletstvo ostvariti, neki od seljana su se pokajali za svoje postupke i odlučili su sagraditi nešto lijepo. U čast posljednjeg skoka jelena, izgradili su most koji će predstavljati njegovu hrabrost i borbu.

Legenda ili ne, ova priča šalje snažnu poruku.

Ne propustite